Общината проектира цялостно ул. „Стара планина“ в с. Орешак, по която ще има и велоалея


Ръководството на община Троян проведе обсъждане в с. Орешак за виждането на живущите в селото по отношение състоянието и бъдещата експлоатация на главната улица – „Стара планина“, която е част от общински път Орешак – Троянски манастир – Черни Осъм – местността „Смесито“ – махала „Нешковци“.

Главната улица в селото е една от най-експлоатираните, най-вече поради големия туристопоток, който пътува до Троянския манастир и другите забележителности в района. Състоянието на улицата е неудовлетворително, тя не е ремонтирана цялостно от няколко десетилетия.

В обсъждането на проекта за улицата, участие взеха кметът на Троян г-жа Донка Михайлова, заместникът й инж. Чолакова, главният архитект Боян Кръстев, началниците на отделите „ТСУ, кадастър и регулация“ инж. Николай Хитров и на отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ – инж. Николай Райковски, домакинът Христо Терзиев, кмет на с. Орешак и други хора, живущи в селото.

Първият етап на проекта обхваща част от ул. „Стара планина“, заключен между улиците „Иван Полендаков“ (кантона) до ул. „Данчо Василешки“. Общата дължина на участъка е 920 метра. Критериите, които са спазвани при разработване на проектното решение са: габарит – две платна за движение; всяко с широчина 3,75 м., едно платно за паркиране с широчина 2,5 м.; велоалея, развита в десния тротоар, посока Троянски манастир, с широчина 1,5 метра и тротоарни платна с широчина от 2 до 3 метра.

Единодушно бе мнението на присъствалите, че улицата трябва да има и велоалея, като също толкова категорично бе и мнението им, че не е необходимо да се прави озеленяване, което освен скъпо ще бъде и трудно за поддържане. Идеята за изграждане на велоалея по този път, който много хора избират за спорт, е алеята да започне от Орешак (Троянски манастир), посока гр. Троян (през „Попишка“ или „Дрянското“). Предвидено е велоалеята да бъде изградена от дясната страна на платното (при посока Троян-Орешак), където ще има и обособени места за паркиране на автомобили.

Това ще е само първият етап от ремонта на улицата. Община Троян има намерение да проектира улицата, още през 2016 г., до Троянския манастир (още приблизително 3 км) за една цялостна визия.

Коментари