Фирма от Троян е на една сцена с гиганти като АЕГ и „Сименс“

ЕЛПРОМ е единственото предприятие у нас, което има институт по научно-развойна дейност


Компанията взе 4 медала на Пловдивския панаир

Възможно ли е една фирма от малък български град като Троян да стане лидер в световната индустрия, и то във високотехнологичен сегмент като 4.0? А отговорът на въпросът е „да“, а доказателството е „Елпром Троян“.

„Троян е третият електрифициран град у нас, а „Елпром“ поставя началото на приложението на тока не само в бита, а и в промишлеността, като произвежда първите трансформатори. Те стават основа за индустриалното производство на електромотори. Това е индустрията 2.0, в която „Елпром Троян“ е пионер. Следва индустриална революция 3.0, която влиза в механизацията на производството, а днес стигаме до индустриална революция 4.0, която е дигитализацията, и тук отново сме лидер“, проследява историята на успеха собственикът и управител на „Елпром Троян“ Младен Мондешки. Наградите в историята на предприятието са много, сред най-престижните е призът на германската икономика за иновации, а на 74-ия международен технически панаир в Пловдив „Елпром Троян“ взе и 4 златни медала, както и отличието за панаирна експозиция, което го прави рекордьор сред тазгодишните медалисти на изложението.

„Ние сме на една сцена със световните гиганти в индустрия 4.0. И това не е изненадващо, защото „Елпром Троян“ е единственото предприятие у нас, което има институт по научно-развойна дейност“, обяснява Мондешки. Във времената на индустрия 3.0 „Елпром Троян“ е бил лидер на Балканите – най-големият завод за производство на електромотори в тази част на Европа. „Този завод е бил на нивото на „Сименс“ и АЕГ още тогава и е бил генератор на почти всички рационализации до 1989 г.“, допълва управителят. В смутните години на прехода е имало времена на рязане на техника за скрап, но това е в миналото и сега „Елпром Троян“ продължава да се развива, защото предприятието е успяло да запази кадрите си.

Златните медали за иновации на панаира са за спирачни и предпазни системи, които гарантират превенция от аварии и са революционни достижения от най-ново поколение. Като цяло радващо е, че български изобретения обраха златните медали на Международния технически панаир. Общо 29 експоната бяха отличени в конкурса за иновации, а 17 от тях са разработки на наши предприятия. Наградите бяха връчени на церемония във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира деловия форум.

Световна новост е и отличеният със златен медал супермощен слънчев колектор за топла вода на производител от Силистра. Скоро на пазарите в Европа и САЩ ще се появи интегрирана бизнес система – облачно решение от висок клас, на наша софтуерна фирма. Панаирно злато спечели и система с фискална памет за бензиностанции на самообслужване, която пести разходи за персонал. Приз получи и битумен продукт, с чиято помощ фрезован отпадъчен асфалт може отново да се използва при ремонти на пътища. Минимандра за малки количества сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко също е сред призьорите.

Носител на авторитетната награда стана и автомобилът KUV 100 на индийската марка „Махиндра“. Тя дебютира у нас на „Ауто сити Пловдив 2018“.

Конкурсът се проведе в пет категории: „Машиностроене“, „Електроника и електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации, офис техника“, „Транспорт и автосервизно оборудване“, „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“ и „Строителство“. Есенният панаир продължава до 29 септември.

Коментари