Представители от тетевенското село Голям извор гостуваха на с. Велики извор, община Зайчар, Сърбия


а 22-ри и 23-ти септември 2018 г. представители от с. Голям извор гостуваха на с. Велики извор, община Зайчар, Сърбия за участие в V-тия традиционен фестивал ,,Градина на Балканите“, организиран от Центъра за култура в гр. Зайчар, кметството и местната общност на с. Велики извор. На фестивала присъстваха и представители на българската общност, също изселници от с. Голям извор от сръбското село Дубле, община Свиланац, Сърбия. С. Велики извор е с население около 2400 д., от които почти половината са потомци на преселници от с. Голям извор. От историята знаем, че по време на кърджалийските нашествия бежанци от Тетевенско, голямоизворци, се заселили край Зайчар и поставили началото на селата Велики извор и Дубле.

Контактите между трите села: с. Голям извор , с. Велики извор и с. Дубле имат своята история още от 2004г., като последното гостуване на голямоизворци беше през 2013г. на първия фестивал ,,Градина на Балканите“. На събора на с. Голям извор, по случай Спасовден през тази година гости на селото бяха представители на двете села от Република Сърбия.

По време на посещението си групата от с. Голям извор посети централния парк на общинския център гр. Зайчар, където се провеждаха концерти, състезания, кулинарни състезания от месечната културната програма на града, Манастира в Суводол с църковния   храм ,,Пресвета Богородица“ и Винарска изба „Йович“.

В село Велики извор групата присъства на мероприятията от програмата на фестивала: състезания по земеделски умения и приготвяне на местна кухня, фолклорна програма с участието на местни и гостуващи танцови и певчески състави. Беше проведена и работна среща на кмета на с. Голям извор, г-н Илиян Маринов с кмета – домакин, г-н Нели Николич и заместник кмета на гр. Зайчар, на която се обсъдиха бъдещи възможности за разширяване на сътрудничеството, както на ниво села, така и на ниво общини. Г-н Маринов получи покана от представителите на с. Дубле за участие в местен кулинарен фестивал, където най-добрите майстори – готвачи да приготвят и представят на място характерните за всяко село ястия. В знак на благодарност Кметът на с. Голям извор връчи подаръци на домакините и организатори на посещението.

Естествено най-емоционални бяха срещите на групата от Голям извор с местните хора- потомци на преселници от нашето село. Гостуването бе важно и ползотворно и за двете страни.

Коментари