Троян се подготвя за големия християнски празник – Голяма Богородица


На 15 август, когато православната църква почита Успение на Св. Богородица, Троянският манастир чества своя храмов празник. Лично Българският патриарх оглавява празничните служби в манастира. С литийно шествие, което на 15.08. ще започне в 11 ч., чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“ се изнася от манастира и се поставя в малък параклис в близост до светата обител. Там всеки желаещ може да се докосне до нея и да измоли онова, от което се нуждае. Ден по-рано, 14 август, в 19 ч. в Троянския манастир ще бъде осветено ремонтираното Антимово крило. И през настоящата година очакваме Негово Светейшество Неофит I, Патриарх български и Митрополит софийски за големия храмов празник.

От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир, на храмовия празник на манастира 15 август, майстори от цялата страна показвали своите произведения. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в Северна България. Тази традиция продължава и до днес.

През настоящата година традиционният панаир ще се проведе от 15 до 19 август. Освен предмети на народните художествени занаяти, гостите на панаира могат да си закупят керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня в прохладните бирарии.

Коментари