Богата музикална програма, пъстра Улица на занаятите и вкусни изкушения ще предложи Български фестивал на сливата на всички гости на Троян и Орешак през септември


От 22-ри до 24-ти септември ще се проведе традиционното издание на един от най-очакваните и обичани празници в Троян и с. Орешак – Български фестивал на сливата.

Традиции, модерно звучене, и различни изненади ще са част от Фестивала. На 22-ри септември основен акцент ще бъде големият български празник – Деня на Независимостта на България, като в 11:30 ч. кметът ще приветства гостите и ще ги поздрави за празника. В 12 ч. организаторите ще предложат на жителите и гостите на общината танцов спектакъл на ансамбъл „Чинари“. В 17:30 ч. ще бъде дадено официално начало на Фестивала с празнично шествие, което по традиция тръгва от Хана на Васил Спасов към централния площад. Танцови атракции, гайдари и много изненади ще съпътстват шествието, а вечерта ще завърши с богата музикална програма, част от която ще е група „Фортисимо“.

На 23-ти септември в 10:00 ч. ще бъде запален казана за изваряване на ракия, а в 10:30 ч. гостите ще се насладят на кулинарното шоу на шеф Иван Звездев. През целия ден на откритата сцена на централния площад ще се изявяват танцови и музикални състави от цялата страна. И през настоящата година най-добрите майстори на домашна сливова ракия ще могат да се включат в надпреварата за първото място. Неделната вечер е посветена на младежката публика, като в концертната част участие ще вземат трима популярни изпълнители от българската сцена – Ева Георгиева, Жана Бергендорф и един много известен и обичан български изпълнител, който за момента организаторите ще запазят в тайна.

Последният ден от Фестивала ще завърши с теглене на томболата за голямата награда на фестивала и концерт на Капански ансамбъл. По време на фестивалните дни за доброто настроение ще допринесе и тазгодишният водещ на събитието – чаровната Мартина Вачкова.

Всеки ден гостите ще могат да се потопят в занаятчийската атмосфера на Улица на занаятите, която оживява всяка година по пешеходната алея в центъра на града, в рамките на Български фестивал на сливата. Троянският край е богат на занаяти, запазили се и до днес – грънчарство, тъкачество, дърворезба, пирография, ръчна бродерия. От Улица на занаятите всеки може да отнесе вкъщи част от фестивала и троянското изкуство – сувенири, които да закупи или изработи в ателиетата. Новите правила и заявки за участие на занаятчиите в Улица на занаятите са публикувани на официалната страница на Фестивала – www.festivalnaslivata.com.

 

 

Коментари