Тази вечер в Ловеч ще се състои възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски


За осма поредна година в Ловеч ще се състои възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. Тази година е под наслов „148 години безсмъртие“. Организатор е ловешката патриотична гражданска организация „Ловчанци“. Граждани със запалени около 700 факли и знамена ще тръгнат на 19 февруари, в 19.00 часа, от бул. „България“ в центъра на Ловеч и ще стигнат до паметника на Апостола, заяви за БТА Тодор Иванов, един от организаторите на събитието.
Тази година организацията ще бъде съобразена с противоепидемичните мерки. Всички участници в шествието ще трябва да носят предпазни маски, ще се движат в редица по двама, с изключение на родителите с деца. Друга промяна е това, че на паметника на Апостола няма да има възпоменателна програма, както е било предходните години, за да няма струпване на хора. Тя ще бъде заменена с церемония по поднасяне на цветя и венци. По определен от организаторите коридор всеки участник ще премине, за да се преклони пред паметника на Васил Левски и да поднесе цветя, след което ще си тръгне по обозначения маршрут.
„Наш дълг е да спазим традицията и да продължим делото, което сме започнали. Народът ни има нужда от традиции и неща, които да го обединяват, а това е едно от тях. Трябва да продължим да го правим по същия чист, граждански начин, без партии и политици“, каза още Иванов и добави, че тази година не е била организирана кампанията по набиране на средства за събитието, заради финансовите затруднения на хората в пандемията.
С организацията и контрола по спазване на противоепидемичните мерки е ангажирана гражданска охрана. Ще им съдействат служители на полицията в Ловеч.
По настояване на Община Ловеч шествието няма да премине през централната пешеходна зона на града. Мотивът е, че восъкът от факлите ще повреди покритието на плочките. Затова ще бъде ограничено движението на МПС по маршрута на шествието.

Снимка: БНР

Коментари