Първа работна среща с директори на училища и детски градини


На 17 февруари се проведе работна среща с директорите на детските градини, ЦПРЛ и училищата на територията на Община Троян за обсъждане на разработените от общинската администрация варианти на формули за разпределяне на бюджетните средства по функция „Образование“ за 2021 г. За първи път обсъждането се провежда преди бюджета на общината да бъде приет от Общинския съвет, като промяната е във връзка и с предстоящото увеличение на учителските заплати с 15% .

Срещата бе открита и ръководена   от г-жа Розалина Русенова – заместник – кмет на община Троян и в нея взеха участие още г- жа Галя Белевска – началник отдел „Бюджет и човешки ресурси“ и г-жа Йорданка Костовска –  главен експерт „Финанси – функция „Образование“.

Г-жа Белевска  направи анализ на финансовото състояние на образователните институции през 2020 г.  и открои акцентите в проекто-бюджета на Община Троян за образование през 2021 г.

Средствата за образование заемат най-големия относителен дял в бюджета на Община Троян за 2021.  Те са в размер 13,8 млн. лв. срещу 11,9 млн. лв. за 2020 г. От тях за детски градини са 3,5 млн. лв., за училища – 9,7 млн. лв. и за други дейности по образованието – 0,6 млн. лв. Средствата за инвестиции са 656 х. лв. , в т.ч. 431 х. лв. привлечени по проекти. Общият ръст на средствата за  образование в общината за 2021 г. е 16 %.

Вариантите за разпределение на финансовите средства  за 2021 г. между образователните институции бяха представени от г-жа Костовска.   И за детските градини, и за училищата бяха предложени за обсъждане по два варианта, които покриват напълно очакваното увеличение на учителските заплати.  

Г-жа Русенова и финансовите експерти отправиха препоръки към директорите за  разумно управление на публичните ресурси, за   оптимизиране на разходите и за възможността част  от значителните преходни остатъци от 2020 г. в общ размер на 838 х. лв. (без целевите средства) да се насочат към инвестиции в МТБ,  за модернизация и дигитализация на образователните институции.

Заместник – кметът представи и новите моменти в публикуваните за обществено обсъждане националните програми на МОН за 2021 г. като възможност за привличане на допълнителни средства за училищата и детските градини.

Коментари