Слънчева събота и буреносна неделя


Вижте какво време ни очаква през уикенда

Почивните дни започват със слънчево и сухо време. Слаби превалявания очакваме в следобедните часове в Североизточна България, а по-късно привечер и в Централна Северна България. През целия ден ще е топло, а след обед дори горещо. Температурите – между 29 и 34 градуса.

Слънчево и в планините. След обяд и привечер – превалявания с гръмотевични бури. Температурите през деня по високите части – около 15 градуса, в ниското – до 20-21 градуса. Около Черноморието – слънчево време. Възможност за слаби валежи има в следобедните часове. По-голяма вероятност за това има по северното крайбрежие. Температурите – между 27 и 28 градуса, термометрите във водата ще показват 22-23 градуса.

След тихата събота в неделя започва нов цикъл с валежи. Атмосферната циркулация ще позволи нахлуване на по-хладен въздух от североизток, който ще определя времето в следващите няколко дни. Очакваме по-интензивни валежи, гръмотевични бури и риск от градушки от неделя до вторник. В неделя ще има условия на изолирани места да паднат валежи над 30 литра на квадратен метър за денонощието. Дневните температури ща паднат с няколко градуса. Ако днес средно за страната максималната температура е над 30 градуса, то от утре нататък тя ще е около 25-26 градуса.

През почивните дни очакваме пренос на фин пясък от Северна Африка, който ще направи валежите кални. Според прогнозата на гръцките метеоролози по-значителна ще е неговата концентрация в Западна България. Притокът на хладен въздух обаче ще избута прахоляка до началото на новата седмица.


За неделния ден е в сила жълт код за опасно време (валежи с гръмотевични бури) в 5 области на Централна България.

Коментари