Само Банев старши не се поблазнил да стане директор


Бащата на Николай Банев – Бай Данчо, който почина през януари на 85 години, е май единственият човек във фамилията, който не се блазни нито от пари, нито от директорски постове.

Приживе той не одобрява и начина, по който синът му се разпорежда с приватизираните заводи. „Аз съм се борил срещу капитализма, а ти сега искаш да го възродиш!”. С тези думи Йордан Банев отказва на Николай да го постави на ръководен пост в семейния бизнес.

Очевидци разказват, че след като разбрал, че синът му не е плащал заплати на работници в завод „Панайот Волов”,  възрастният комунист се скарал много жестоко с новоизлюпения капиталист. Случката се разиграла в курорта „Русалка”. Банев отвърнал на баща си, че като не му харесва, да си ходи. Бай Данчо запалил колата и си тръгнал. После Банев пратил охраната си да го догонва, но бащата не се върнал.

Йордан Банев единствен от семейството не само, че не влиза в нито едно фирмено ръководство, но и остава да живее на село. В родното си Спахиево той отглеждал зеленчуци и плодове. Редовно пращал щайги с домати и чушки на Николай. Натоварвал ги на автобуса в Хасково, а в София охраната на олигарха ги взема от автогарата.

Друга причина Бай Данчо да отказвал да поддържа връзка с семейството богаташи била унизителното отношение на мис Банева към него. Добре запознати твърдят, че тя не само, че не го зачитала за авторитет, но и си позволявала да му крещи и поучава с размахващ пръст пред смирения поглед на сина му, който се правил че не чува униженията.

Коментари