Рашков назначил човек на Божков да се рови в доказателствата срещу него в ГДБОП


Служебният вътрешен министър Бойко Рашков лично назначил висш полицай от ГД „Национална полиция”, свързан с Васил Божков, да прави проверка в ГДБОП, където именно се съдържат и голям обем от доказателства срещу хазартния бос. Това стана ясно, след акция на Специализираната прокуратура от вторник вечерта, при която началникът на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов бе арестуван.

Ангел Папалезов, снимка:в-к „Труд“

Папазов е бил разследван от месеци заради контактите си с Божков, а влизането на разследващите в кабинета и дома му са резултат от предварително планирана акция. Той вече е с повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група на бизнесмена-беглец в Дубай, създадена с користна цел за извършване на престъпления, съобщиха от Специализираната прокуратура. Ангел Папалезов е назначен за титуляр на поста началник на сектора, след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация „Тракия“, именно на Васил Божков.

Акцията на спецпрокуратурата няма общо с рокадите в МВР, категорични са разследващи. Със заповед на министър Бойко Рашков, Папалезов е бил включен в групата, проверяваща ГДБОП. Именно там се води разследването срещу Божков, което е провокирало съмнение дали няма да унищожи част от събраните вече доказателства. Часове преди разследващите да влязат на обиск в помещенията, свързани с Папалезов, обаче служебният министър го е оттеглил от проверяващата група.

Причината с нова заповед на Рашков да бъде освободен от екипа проверяващи на този етап не е ясна, но това се оказва вторият случай, в който името на служебния министър е въвлечено във връзки с Божков. Още в първите дни на назначаването си на поста от президента Румен Радев, Рашков назначи за шеф на политическия си кабинет друга, свързана с хазартния бос фигура. А именно – Елена Павлова Фичерова-Караиванова, която се оказа сред учредителите на партия на Божков „Българско лято“, член на Изпълнителния съвет и кандидат-депутат от нея в 23 МИР-София.

Коментари