Проф. Огнян Герджиков представи книгата си „Аз НЕ бях политик” в Ловеч


Проф. Огнян Герджиков представи на 11 ноември книгата си „Аз НЕ бях политик” пред ловешка публика. Събитието, организирано от Областен управител и община Ловеч, бе посетено от местни политици, сред които и новият областен управител Ирина Митева, и много граждани.

Книгата бе представена от носителя на литературната награда „Блага Димитрова” за роман за 2014 г. Ана Боянова със специалното участие на Недялко Йорданов и актьорите Ивана Джеджева и Емил Калев.

Самият автор също говори за книгата си и цитира откъси от нея. Представянето бе съпътствано с музикални паузи.

Начало на своеобразния спектакъл постави зам.-областният управител Георги Терзийски.

„И аз НЕ съм политик. В очакване на днешния ден прочетох следното: юрист, поет, музикант, певец, спортист, политик… Най-малко 20 различни лица има проф. Огнян Герджиков. Ние познаваме председателя на 39-ото НС проф. Огнян Герджиков, студентите познават университетския преподавател проф. Огнян Герджиков. Нямаме търпение да ни разкажете поне за няколко от другите си лица”, каза в началото Терзийски и даде своя принос в представянето на книгата като цитира откъс от нея. „Знам, че има по-умни, и по-начетени, и по-амбициозни, и по-талантливи, и по-работливи, и още много „по-“ от мен, но не всички от тях са успели. Защо? Дали отговорът не се крие в притчата за двата вълка:

„Старец от индианското племе чероки разказвал на внука си каква борба се води в човека.
– Синко, във всеки от нас живеят два вълка и те се борят помежду си. Единият е зъл. Той е гневът, ревността, алчността, надменността, раболепието, егоизмът, лъжите, егоцентризмът… Другият е добър. Той е радостта, мирът, любовта, честността, човечността, добротата, съчувствието, щедростта, съпричастността и вярата.

Внукът помислил за миг и попитал:

– И кой вълк побеждава?

– Този, когото храниш, синко – простичко отговорил старецът.“

В края на срещата кметът на община Ловеч Корнелия Маринова подари на проф. Герджиков картина на крепостта „Хисаря”, рисувана от художника Миню Панев и му пожела да се върне в нашия красив град.

Давате пример на достойнство, на чест в някои от разказите, които се съдържат в тази книга, които се дефицит в нашето време. Нашият град има с какво да се гордее, какво да показва, в това число и на такива блестящи хора като Вас. Надявам се, че ще дойдете отново, каза Маринова.

Коментари