Олигарсите Баневи олекват с имане за 140 млн. лв.


Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) взе решение за внасяне в Бургаския окръжен съд на иск за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на обща стойност 140 523 982.29 лв.

Сред наличните движими вещи са множество златни накити със скъпоценни камъни, ценни монети, диаманти и др. Сред имотите са няколко

помпени станции и три къмпинга

„Черноморец“, „Каваците“ и „Златната рибка“ и др. Комисията претендира отнемане на имоти по цялото Черноморие, както и собственост на 6 търговски дружества за 99 382 686.90 лв., моторна яхта “Four Winns – Vista 258 V-D06“ с дължина 7.92 м за 97 500 лв., налични движими вещи, както и акции, дялове и суми от продажба на имущество.

Баневи бяха задържани на 26 октомври 2018 г. на летището в Ница след като за тях бе издадено в България европейска заповед за арест. Те ще отговарят пред Темида за приватизирането, източването и довеждането до фалит на завод „Полимери“. Разследващите имат данни и за източването от тях на други фирми. През 2018 г.

в спецпрокуратурата получили сигнал

от Главна дирекция „Национална полиция“, образувано е досъдебно производство. Делото е за престъпно сдружение в периода 2009 – 2018 г.

Баневи са обвинени освен за сдружението и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а общият размер на щетата за хазната е над 500 000 лв, съобщиха миналата година от прокуратурата. В бивш офис на дружества на Баневи във Варна са открити документи, които те успели да скрият от синдика, който влязъл в „Полимери“ през 2012 г. От прокуратурата уточниха, че след като се запознаят с всички документи, ще разширят повдигнатите обвинения. „Елма“ Троян е било

било източено преди „Полимери“ и също нарязано за скрап,

преди да бъде обявено в несъстоятелност.

Заводът в Костенец е един от малкото, който не е бил нарязан за скраб, а продаден на КТБ през 2012 г. „Полимери“ е бил източен по 2 схеми. Заводът бе най-големият на Балканите за химическа индустрия и е имал развити пазари в чужбина. Едната схема е, че на купувачите на продукти било казвано да внасят парите не по сметката на фирмата, а по други сметки в дружества, контролирани от Баневи. Вторият начин бил вземане на ръка на пари от касата на „Полимери“, за което има свидетелски показания. Фирмата не развива активна търговска дейност от 2010 г., но до 2012 г. е имала минимална дейност.

Коментари