Областният управител на Ловеч инициира среща с регионалния министър заради разбитите от тежката механизация за автомагистралата улици в селата


На среща днес областният управител инж. Светослав Славчев, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова и кметовете на селата Лисец, Баховица, Чавдарци, Славяни, Александрово, Владиня, Дренов, Слатина и Радювене, през чиито землища преминава участък от автомагистрала „Хемус“, се споразумяха да поискат среща на терен с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. На нея ще бъде изтъкната необходимостта АПИ като възложител на строителството на автомагистралата да поеме ясно разписани гаранции за възстановяване на разбитата от тежката механизация улична мрежа в селата и нейното поддържане по време на изграждането на аутобана. Славчев и Маринова се обединиха около тезата, че „Хемус“ е безспорно важен национален обект, желан от жителите на община Ловеч и областта, строителството е задължително да се случи, но не бива да става за сметка на разрушаване на уличната инфраструктура.

Следващата седмица назначената със заповед от кмета на Ловеч междуведомствена комисия ще извърши проверка на състоянието на уличната мрежа в селата, като за компрометирането й от тежките камиони и в общината, и в областната администрация са постъпили множество сигнали. Днес бе оповестен поредният от тях – от Лисец, където се оказа, че на ден преминават 11 камиона с шест курса (66 камиона). В сигнала се посочва, че вследствие на това уличната настилка е ерозирала до степен на непроходимост и преминаването през селото предвид предстоящия есенно-зимен сезон ще стане опасно. Местните се притесняват и че вибрациите от преминаващите тежкотоварни автомобили увреждат ВиК мрежата и стените на къщите и другите сгради, които са по протежението на шосето. Те изразяват и безпокойството си, че заради увредената настилка и в съседното село Баховица ще се създаде проблем за регионалното водоснабдяване.

Жителите на с. Слатина, където положението е същото, пък са готови да направят жива верига, ако не бъде взето решение. Кметът Ваня Стоянова в писмо до министър Комитова е помолила за информация кой е задължен да възстанови нарушената асфалтова настилка на четвъртокласната общинска мрежа след построяване на участъка от автомагистралата.

Според Закона за устройство на територията (чл. 74) строителят на улични мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура е длъжен да извърши за своя сметка необходими възстановителни работи в срокове, определени от общинската администрация, да отстрани нанесените повреди, констатирани от общинската администрация и отразени в констативен протокол. Кметът на община Ловеч се ангажира да систематизира всички протоколи от проверките и заедно с исканията и предложенията за временна организация на движението на кметовете на селата да ги предостави на областния управител, който в спешен порядък да инициира срещата с регионалния министър.

В обсъждането на проблема при областния управител днес участваха и членове на кметските и обществените съвети в селата и земеделски производители, които се затрудняват да влязат в селскостопанските си насаждения заради прекъснати пътища до там.

Коментари