Нови два случая на COVID-19 в Ловеч! Второ медицинско лице с вируса…


На 02 юли в Националната информационна система са регистрирани 2 положителни случая на COVID-19 за област Ловеч.

При първия случай се касае за жена на 66 години от с.Голец, медицинска сестра в МБАЛ Ловеч, отделение по неонатология. Жената е без оплаквания.  Ще бъде под задължителна домашна изолация за 14 дни. Няма контактни лица в семейството от област Ловеч. Била е в отпуск от 01 юни до 21 юни, първата й работна смяна е след обед на 22 юни, практически и по дефиниция на заповедта на Министъра на здравеопазването, близък контакт с първия потвърден случай от отделението не е имала, а само предаване на смяната.

Последната й работна смяна е на 30 юни. Отделението по неонатология е затворено със заповед на директора на РЗИ за 24 часа, считано от 19ч. на 2 юли за щателно почистване и крайна огнищна дезинфекция. Персоналът с отрицателен резултат продължава да полага грижи за новородените при спазване на всички мерки за безопасност. Осъществена е координация със ЦСМП, МБАЛ Троян и МБАЛ Луковит с родилни отделения, в случай, че се налага хоспитализация на новородени с усложнения в този 24 часов интервал, да бъдат насочвани към УМБАЛ Плевен. Издадено е предписание на Изпълнителния директор на МБАЛ Ловеч за въвеждане на предварителен контрол на медицински и немедицински персонал преди всяка смяна с документиране на температура и/или наличие на оплаквания, стриктно спазване на инструкциите за поставяне и сваляне на ЛПС, спазване на дистанция между самия медицински персонал в общите помещения.

Всички останали проби от персонал от вчера са отрицателни. Останалият персонал в отделението ще бъде изследван днес и няма да бъде допуснат на работа до получаване на отрицателен резултат. Отрицателни са и пробите от семейството на лекарката, както и на прегледаните от нея деца, очакваме резултат за последните две деца от гр.Угърчин, чиито проби са взети вчера.

Случаят е докладван в Министерство на здравеопазването.

Вторият случай е на мъж от гр.Ловеч, на 24 години. Изследването е проведено на 2 юли в лаборатория в гр.София. предстои установяване на контакт с лицето, намира ли се на територията на област Ловеч, негови контактни. В случай на карантиниране на адрес в гр.София, ще бъде предаден на Столична РЗИ за наблюдение.

Към 8,00 часа на 03 юли диагностицираните случай в област Ловеч са 19, активните случаи са 4, излекуваните са 15.

Коментари