Медицинско лице от МБАЛ Ловеч с COVID-19


На 30 юни в Националната информационна система е регистриран положителен случай на COVID-19 за област Ловеч. Касае се за жена на 69 години от Ловеч, лекар в МБАЛ Ловеч, отделение по неонатология. Пациентката е с оплаквания от отпадналост, температура, гадене от 28 юни. Ще бъде под задължителна домашна изолация и лечение. Установени са контактните 2 лица от семейството, днес предстои вземане на проби за изследване и поставяне под карантина за 14 дни.

Лекарят е бил на работа в МБАЛ последно на 22 юни до обяд, медицинският персонал от отделението, с който е контактувала лекарката е 8 души. От вечерта на 30.юни е разпоредена щателна дезинфекция в отделението и преобразуване на графика за дежурства с изключване на контактния персонал до излизане на отрицателен резултат.

Новородените в отделението са в кувьози, контактът е напълно защитен, персоналът работи с лични предпазни средства и не съществува риск за бебетата. Противоепидемичните мерки спрямо контактния персонал се предприемат за предходните 7 дни от установяването на положителен резултат на лицето, период за който се счита, че пациентът може да бъде заразен преди появата на признаци на заболяването и поради обстоятелството, че общуването сред персонала в общите помещения за почивка без предпазни средства крие потенциален риск.

Лекарят има и извънболнична практика, установени са 14 прегледa на деца на 23, 24, 26 и 29 юни. Прегледите са извършени при спазване на необходимите противоепидемични мерки в кабинета, с лични предпазни средства. Независимо от минималния риск, ще бъде извършено изследване на децата при съгласие на родителите.

Към 8,00 часа на 01 юли диагностицираните случай в област Ловеч са 17, активните случаи са 3, излекуваните са 14. Общият брой на карантинираните лица в областта е 173.

Коментари