Николай Дренчев: Целта на „сглобката“ е да се запуши последната възможност на гражданите за справедливост


„Невярно е твърдението, което се налага от американската пропаганда и поставените от нея в зависимост политически фигури, че „Възраждане“ са заплаха за националната сигурност. Говорят популистки пред медиите, но носителите не посмяха да напишат това в официалните мотиви за промяна на комисията. Там те написаха съвсем друго, че Комисията не работи. При положение, че се касае за период, в който „сглобката“ са я председателствали и това е хвърляне на кал по собствените им хора.“, каза в интервю за БНР народният представител Николай Дренчев по повод задействаната процедура за отстраняването му от поста председател на Комисията за спецслужбите.

Той сподели, че със сигурност ще бъде отстранен, тъй като сглобкаджийското мнозинство  с лека ръка е посегнала на Конституцията, какво остава да посегне и на правилника на Народното събрание.

„Това, което искат е да овладеят и Парламента, както вече овладяха всичко в държавата – да променят правилника така, че да няма ротационна смяна на председатели от различни партии, а да е един постоянен председател, който те си изберат. Много демократично, нали? Комисиите за контрол на службите и Комисията за корупцията и жалби на гражданите, по презумпция е редно да се ръководят от опозицията. Искам да ви напомня за стремежите на същите  политически фигури, поставени в зависимост чрез санкциите на Магнитски, които да овладеят ДАНС. Сега положението е сходно, тъй като повечето институции, които прилагат специални разузнавателни средства, могат само от опозицията да се контролират дали правилно разпореждат използването на такива. Именно Комисията е орган, към който могат да се обърнат гражданите, когато са обект на неправилна употреба на специални разузнавателни средства. И от тази гледна точка овладяването, категорично, безапелационно и единствено от управляващите ще означава, че ще се сложи една тапа на тази възможност.“, коментира още Николай Дренчев.

Той разясни, че когато Комисията се преформатира от паритетна на пропорционална, управляващите ще имат мнозинство в комисията, ще имат председател подкрепен от мнозинство, председателят ще може да скрива някакви точки от дневния ред, които са неприятни за управляващите. В същото време да насочва общественото внимание към неща, които не са от съществено значение,  прикривайки някакви своеволия на службите за сигурност.

Според него целта на „сглобката“ е  да се запуши последната възможност на гражданите да потърсят справедливост, след като не са я получили никъде по веригата.

Коментари