Николай Дренчев: България трябва да стои настрани от този конфликт


чера се проведе спешно заседание на Комисията по отбрана, на което беше разгледано предложение на управляващата коалиция, знаково подписано от Бойко Борисов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Предложението целѝ изпразване на складовете с боеприпаси и изпращането им в посока Украйна, въпреки че самото предложение е  скрито зад евфемистичното наименование  „За ускоряване на процеса на подмяна на боеприпасите с изтичащ срок на годност в българската армия“.

Въпреки аргументите на „Възраждане“, предложението бе прието в комисия и предстои  гласуването му в пленарна зала.

Според изказването на Николай Дренчев в комисията, предложението е лишено от всякаква обосновка, липсва анализ какви количества боеприпаси, от какви калибри, с колко време  ще се ускори подмяната им. От дебатите стана ясно, че ускорено ще изпразнят складовете на българската армия и боеприпасите ще заминат за фронта в Украйна, но ускореното запълване на складовете с нови боеприпаси няма да се състои.

Възмутително е бързането в спешен порядък предложението да мине вчера на извънредно заседание на комисията, вместо да се гледа на редовното заседание днес. Такова бързане не е обосновано с някаква спешност, касаеща нашата армия. Единственият мотив за бързането очевидно е желанието на управляващите да демонстрират верноподаничеството си пред „началниците“ от „посолството“ и „посолствата“ в навечерието на визитата на Зеленски.

Българският парламент, чрез свиканото по такъв начин спешно заседание на комисията по отбрана, за пореден път бе унизен, а управляващата коалиция показа, че интересите на българската армия и българския народ за тях не са нещо свято, над което трябва да бдят, а са удобна разменна монета, чрез която да получат поздравления от „началниците“ от „посолствата“.

Слугинажът към различни правителства е държавна измяна. ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ не защитават българския интерес, а продължават с действията си да въвличат страната ни във войната. България трябва да стои настрани от този конфликт. В най-скоро време сигурно министър Тагарев ще предложи всякакъв вид боеспособна техника, включително и С300 комплексите,  да бъдат бракувани в посока Украйна.

Коментари