Лозан Панов се прави на ощипана мома за доклада за „случайния избор на дела“


Председателят на ВКС Лозан Панов се прави на ощипана мома за наличието на доклад за одита на системата за случайно разпределение на дела. И това, въпреки че документетът е постъпил във ВСС около средата на март месец тази година. Това става ясно и от витиеватото съобщение разпространено от кабинета на Панов. 

Припомняме, че в неделя главният прокурор Иван Гешев зададе задочно въпрос на Панов защо през 2019 г. бе такъв яростен противник на извършването на проверка на сигурността на системата от външни влияния.

Съобщението на председателя на ВКС, което дословно гласи „от Висшия съдебен съвет (ВСС) до момента не е изпратен на председателя на Върховния касационен съд обсъжданият публично от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС одитен доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България“, отговаря донякъде на въпроса на Гешев. А именно – че Панов за пореден път демонстрира пълна незаинтересованост към същинските проблеми на съдебната система, дори когато доверието в последната е застрашено от пълен срив. 

В интервю пред медията ни днес Боян Новански, който е член на ВСС от съдийската колегия е един от вносителите на сигнала, заяви, че проблемът е известен не от вчера и днес и няма обяснение, защо до сега не е обрънато внимание. Той уточни, че достъп до системата имат само съдии, а прокурите работят в друга съвсем отделна система. Тази която ползват съдиите и е пробита пък е стартирала по времето на Христо Иванов след неискан доклад на оглавявано от него НПО. Платената е сумата от 12 хиляди лева, като е трябвало да бъде временна, но до момента никой не е направил никакви постъпки тя да бъде сменена или най-малкото защитена, за да няма възможност за нарочно разпределение на дела, каквито сигнали има в момевта. До дни се очаква доклада да излезе, но за момента не се знае дали той ще стане публичен.

Коментари