Кметът на Община Троян предлага ръст от 16 % в културния календар на общината


Във втория мандат, с времеви хоризонт 2015 г. – 2019 г., темата „култура“ продължава да бъде сред приоритетите, които кметът поставя пред себе си и екипа на администрацията. Водената от ръководството политика, цели създаване на предпоставки за обогатяване на културния живот на града и превръщането му в по-стойностен и съдържателен. В своето управление в първия мандат, г-жа Михайлова пое ангажимент за ежегодно, плавно увеличаване сумите в културния календар на общината и този ангажимент се спазва.

На първата месечна пресконференция от новата календарна година, кметът на общината очерта пред журналистите акцентите в културния календар за 2016 г., който ще предложи пред Общинския съвет. Традиционно, тази година в културния календар ще присъстват утвърдените и харесвани от троянци и гости на общината събития като: честването на „Сирни заговезни“; Фестивал на занаятите и изкуствата „Орешак 2016“, с международно участие. „В момента водим преговори с някои от посланиците, които имат интерес към тези прояви, да проведем Дни на азиатската и африканската кухня през месец май – нещо, което надяваме се да бъде интересно за жителите и гостите на общината“, сподели г-жа Михайлова. В културния календар на общината намират място и  Рок – Академия „Троян“ и конкурс за авторска песен, които ще се проведат на 17-19.06.2016 г.; Празник на билките, планината и туризма; Български фестивал на сливата, който тази година ще се проведе в периода 22-25 септември; Традиционен панаир на занаятите „Орешак 2016 г.“; Национален събор-надпяване на пенсионерите „Беклемето – 2016“ и Национална пчеларска среща „Север-юг“; отбелязването на Празника на град Троян – Петковден.

Общината и културните институции ще отбележат подобаващо и националните празници и знакови дати, като: Националния празник 3 март; Лазаров ден; Деня на храбростта и българската армия – 6 май; Ден на Европа; Ден на българската просвета и култура – 24 май; Деня на детето;

През 2016 г. Община Троян ще отбележи и няколко знакови годишнини, като: 143 години от гибелта на Васил Левски; 100 години от началото на гимназиалното образование в Троян; 35 години от основаването на Представителен духов оркестър с мажоретки и други. И тази година организаторите на събитията са подготвили нови и интересни моменти – изпълнители, дейности, изненади, които да привлекат вниманието на жителите и гостите на общината.

Както по-рано съобщихме, културните институции предстои да представят пред кмета своите програми за дейности през мандата, които да бъдат синхронизирани и координирани помежду им. Общината продължава да стимулира културните институции, граждански сдружение и НПО за подаване на идейни предложения, които да залегнат в културния календар на общината. Тази година фигурират имената на нови сдружения, които ще се включат като съорганизатори на културни събития, залегнали в календарния план на общината. Обща е надеждата тези събития да бъдат стимул за българските и чуждестранни туристи да посетят и опознаят Троян – сърцето на Балкана.

 

Станислава Цукева

„Връзки с обществеността“

 

Коментари