Кабинетът „Главчев”: Кои са предложените служебни министри


Това се случи ден преди да изтече седемдневният срок, който Радев му даде

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи пред президента състав на Министерския съвет. Това се случи ден преди да изтече седемдневният срок, който Румен Радев му даде. Четирима министри от кабинета „Денков” са предложени да останат и в служебното правителство – Калин Стоянов, Галин Цоков, Кирил Вътев и Георги Гвоздейков.

Списък на предложените за служебни министри:

Министър-председател – Димитър Главчев

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Тя е родена през 1967 година. Има магистърска степен по „Икономика и управление на търговията“ от Университет по национално и световно стопанство. От 2014 година Петкова заема поста директор на Дирекция „Данъчна политика“ в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 година е била заместник-министър на финансите. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Национална агенция за приходите.

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов 

Той е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност „Право“ в Бургаски свободен университет. Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас. Бил е разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП. Заема поста министър на вътрешните работи през 2023г. в редовния кабинет на Николай Денков. 

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Тя е експерт в областта на геодезията и геоинформационните системи, дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Коритарова е работила и в Министерството на земеделието и горите, както и в Министерството на образованието и науката.

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Ивайло Иванов е роден на 21 февруари 1967 г. в Тетевен. Досега той управляваше НОИ. Магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане. От септември 2009 г. е изпълнителен директор на агенцията. От юни 2016 г. до септември 2017 г. заема поста зам.-министър на труда и социалната политика и отговаря за политиките за защита при безработица. На 19 септември 2017 г. е избран от Народното събрание за управител на Националния осигурителен институт.

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Атанас Запрянов е генерал-лейтенант от запаса. На длъжността “Заместник-министър” е за трети път, като на същия пост е бил от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС.

Министър на външните работи – Ивайло Ценов 

Ивайло Ценов е съветник, завеждащ Консулската служба на Посолството на България в Австрия. „Той е 15 години консул във Виена. С много добри връзки с австрийското правителство”, го представи Главчев. „Ръководил съм се от това, тъй като Австрия е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по суша”, мотивира се номинираният за служебен премиер.

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Родена е през 1971 г. в Пловдив. В периода 1998 – 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. Между 2006 и 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 г. е на работа като следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Заемала е длъжността служебен министър на правосъдиетопрез 2017 г. Също така е била заместник – министър на правосъдието в две служебни правителства от 17.05.2021 г. до 27.01.2022 г. 

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Той е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г. Автор е на над 100 научни публикации издадени в България и чужбина.

Министър на здравеопазването – Галя Кондева 

Завършва Медицински университет през 1987 г. Своите специалности Вътрешни болести и Клинична хематология придобива през 1997 г. и 2017 г. През 2008 г. завършва специализация по Здравен мениджмънт. В периода от 2003 г. до 2008 г. е Началник отдел към НЗОК. От 2008 г. до 2015 г. д-р Кондева работи като лекар в Отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В следващите две години е лекар по Вътрешни болести и Клинична хематология . От 2017 г. до 2018 г. е Директор Дирекция към НЗОК. 

Министър на културата – Найден Тодоров

Найден Тодоров е български музикант, композитор и диригент. От 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, а от 2017 г. е директор на Софийската филхармония. През 2023 година е служебен министър на културата във второто правителството на Гълъб Донев.

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров 

Инж. Петър Димитров е роден през 1973 г. Магистър е по хидромелиоративно строителство, със специализации в България, Япония, Германия и Италия. В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват Басейнова дирекция в България – Дунавски район. В периода май – декември 2021 година и от август 2022 до началото на юни 2023 година е служебен заместник-министър в Министерството на околната среда и водите.

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Кирил Вътев е член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 – 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирма за производството на месни деликатеси.

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков 

Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.  Присъединява се към „Продължаваме Промяната“ с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса.  Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов 

Магистър е по „Право” от Софийския университет  „Св. Климент Охридски”. Специализирал е валутен, митнически и данъчен контрол, както и наказателноправни науки.  Магистър е по финанси. През 2001 г. е назначен за председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. От 2003 г. до юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов 

Депутат в VII Велико народно събрание и в 36-ото Народно събрание. Съветник на министър-председателя Сергей Станишев от ноември 2005. От ноември 2022 г. е председател на Надзорния съвет на ББР. 

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Владимир Малинов е изпълнителен директор на националния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД.  Преди това той е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции и прилагането на пазарните мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ. Председател е на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“.

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Валентин Мундров е бил заместник-министър на електронното управление в кабинета „Денков“. До този момент Мундров е бил ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор.  На 15 юни 2023 година Валентин Мундров е назначен за заместник-министър на електронното управление от премиера акад. Николай Денков.

Министър на туризма – Евтим Милошев

Роден на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум в София. Става част от основното ядро на създателите на студентската програма „Ку-Ку“, която се излъчва в ефира на БНТ от 1990 до 1994 г. В годините на създаването на първия частен телевизионен канал в България bTV Милошев е сред основателите на „Шоуто на Слави“. 

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Георги Глушков е бивш български баскетболист и президент на Българската федерация по баскетбол. Играл е в Националната Баскетболна Асоциация на САЩ и Канада. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА.  

Какво предстои 

Президентът обяви, че на 9 април ще бъдат издадени всички укази. „Няма да бавя политическия процес. Във вторник ще издам 3 указа – за служебното правителство, за европейски избори и за извънредни парламентарни избори 2 в 1 на 9 юни. С което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност”, каза Радев.

Припомняме, че вчера държавният глава проведе среща с ръководството на ЦИК във връзка с датата на предсрочния парламентарен вот. На нея от Комисията увериха, че ще се справят с организацията на избори 2 в 1 на 9 юни – едновременно с гласуването за европейски парламент.

Коментари