Инфарктно заседание на Комисията за проверка на управлението на ГЕРБ


Продължава изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски

Спорове, заплахи и скандали белязаха последния ден на парламента. Атмосферата се нажежи вечерта по време на заседанието на Комисията по ревизия. 

В нея продължи изслушването на Светослав Илчовски, който твърди, че властта е рекетирала бизнеса. Стигна се до надвикване и почти физически сблъсъци.

В дневния ред на инфарктното заседание днес влизат както казусът с подпорната стена на „Алепу”, така и продължение на изслушването на Светослав Илчовски. Преди два дни той отправи обвинения в рекет към действащи министри.

На изслушването се появи и бизнесменът Иван Ангелов, който бе обвинен от Илчовски в борсови спекулации. Освен това, Илчовски обвини Ангелов, че е „ковчежник на премиера в оставка”. Самият Борисов твърди, че не познава Илчовски.

В крайна сметка двамата бизнесмени седнаха един до друг в комисията.

Заседанието започна с процедурни хватки, които прераснаха в скандали. От ГЕРБ обявиха, че комисията не работи по същество, а изслушва „разкази по картинка”. После се скараха за това дали заседанието да бъде открито или закрито. Стигна се и до словесна разпра между депутатът от ГЕРБ Маноил Манев и председателят на комисията Мая Манолова.

Така Манолова поиска Манев да бъде изведен от квесторите. Той пък се оплака, че един от присъстващите в залата му е отправял заплашителни жестове.

В крайна сметка залата се напълни с депутати от ГЕРБ, тъй като почти цялата тяхна парламентарна група отиде на изслушването.

Размяна на реплики стана причина Мая Манолова да потърси и НСО. „Моля НСО, ако са в сградата и не са абдикирали от задълженията си, да дойдат”, призова Манолова.

Пред комисията Илчовски заяви, че е видял запис как се издевателства над известен затворник. „Да, в затвора. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели”, разказа Илчовски.

„За много от вас тук, не един сигнал може да се подаде. Ясно за всички е, че няма никакви писмени доказателства. Има един сигнал, без каквото и да е доказателство. Тази комисия не може да се превръща в трибунал”, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ/СДС.

„Права сте, че не трябва да има чадър върху дейността на който и да било член на комисията и представител на политическа формация. Последната точка от днешното заседание ще бъде за това кой сигнал от всичките близо 90 накъде ще бъде насочен и какви ще бъдат действията по него”, заяви Мая Манолова.

Илчовски продължи разказа си за загробени норки в мина, която по думите му била собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Илчовски твърди, че бил помолен да загроби незаконно норки и в свои земи, но той отказал.

От БОЕЦ пък заявиха, че са изпратили сигнала на Илчовски на европейския прокурор Лаура Кьовеши.

Коментари