Ветровита събота, в страната нахлува хладен въздух


В 18 области е обявен жълт код за опасен вятър

Днес ще духа умерен и силен северозападен, по-късно през деня в Източна България – североизточен вятър и с него в страната ще нахлува хладен въздух. Ще има по-значителни временни увеличения на облачността и на отделни места в източните райони и Родопската област ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Максималните температури ще бъдат предимно между 18 и 23 градуса, прогнозират синоптиците от НИМХ. 

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна и на места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен до силен северозападен вятър, който след обяд ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 19 и 22 градуса.

В планините ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър. Ще има по-значителни увеличения на облачността и на места, главно в Рило-Родопския масив ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 13 градуса, на 2 000 метра – около 5.

В 18 области е обявен жълт код за опасно силен вятър, в една – оранжев.

Климатологът Симеон Матев прогнозира в студиото на „Събуди се”, че през утрешния неделен ден се очаква предимно слънчево време. Сутринта обаче ще бъде хладна.

През следващата седмица температурите ще се повишат и ще достигнат обичайните за май. Месецът се очертава да бъде и с по-малко валежи. 

Истинското лятно време, по думите на Матев, ще настъпи в началото на юни. Очакванията са лятото през настоящата година да бъде по-топло от обичайното с по-дълги сухи периоди.

източник: нова тв

Коментари