ЗА СЪДИЯ ЦАРИГРАДСКА, МАНИПУЛАЦИИТЕ И ПЪРВИЯТ ОСЪДЕН ЗА РЕКЕТ В БЪЛГАРИЯ


През последните дни някои медии тиражираха информация за мним натиск над съдии, осъществен по думите им, преди много години. Според публикациите адвокати и страни по делата „осъществили координиран натиск върху тях с откровенни манипулациии и заплахи“. Нещо повече, въпросните лица се ползвали и от прокурорски чадър.

За какво обаче точно става въпрос?

През 2019 – 2020 година съдия Владка Цариградска – Бировска установила, че в различни медии съществуват публикации касаещи нейния личен живот. Алелуя! Бировска се изненадала, че видиш ли медиите, а между другото именно това е тяхната работа, се интересували от един съдия, който в един по-широк смисъл е публична фигура. Да, Бировска не е Бионсе, но пък трябва да е наястно, че решенията, които тя взима от гледна точка на обществения интерес, биха могли да бъдат далеч по-значими и важни, отколкото някоя нова песен на Бионсе, например.

Вместо това обаче, Бировска свързала и разпознала публикациите за нея с мощна конспирация насочената към персоната й, от средите на прокуратурата или от страни по дело водена от нея. И тук логично възниква въпроса: Защо, аджеба, Бировска изведнъж скочи толкова високо и шумно по една толкова незначителна тема и дело? Защо Бировска изведнъж реши, че трябва да бъде изслушана лично от ВСС по един казус, който реално е изключително дребен и не представлява никакъв значим публичен интерес. И понеже тя няма да отговори на този въпрос, в крайна сметка сметка, ако искаше да го направи вече щеше да го е сторила, ние ще ви дадем един от възможните отговори.

Бировска е наджапала в мръсна и кална вода, драги читатели. Това е краткия отговор, докато по-широкият е свързан пряко с нейния съпруг и следовник в живота. Става дума за лицето Марио Бировски.

Кой е той?

Бировски е първият осъден за рекет в България. Не е Бай Миле, не е Жоро Илиев или брат му, а Марио Бировски от Плевен. За по-любопитните прилагаме линк към публикация на сайта Аларма от 13.10.2019, (https://alarma.bg/2019/10/13/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82%D1%8C%D0%BE%D1%80/,

от която най-общо става ясно, че съпругът на съдия Бировска е един опасен човек.

Тук ще отворим една скоба, която ще обясни омразата на фамилията Бировска към медиите и прокуратурата. През 2017 година Специализирана прокуратура внася в съда обвинителен акт срещу 8 човека, един от които е не друг, а брата на Марио Бировски, Ивайло Бировски. Обвинението е за участие в ОПГ и за изнудване чрез заплахи и принуда. Може би именно възоснова на този фамилен опит по-късно съдия Бировска ще реши, че и самата тя е обект на аналогични действия.

Истината обаче е досадна, а тя е, че между Курило и Картаген пътя е дълъг. Казваме последното, защото и до ден днешен, никой друг освен Бировска не може да види, къде точно е била извършена принуда по воденето от нея дело? От кога процесуалното искането за отвод се счита за принуда? Такива искания се правят ежедневно по множество дела, като голяма част от тях са мотивирани с много по-силна аргументация.

Всъщност, тук ще отбележим, че медията ни се сдоби с протокол от съдебно заседание проведено на 14 януари 2020 година, в което съдия Бировска твърди, че е била осъществена принудата срещу нея. А именно, че лице от публиката, близък неин познат с малко име Владко, се приближил към съдийската банка с думите: „Нали знаеш какво ми се случи на мен, бях в инвалидна количка“. Скандалното обаче е, че в протокола, диктуван лично от нея, подобни думи липсват. Напротив! Лично Бировска се обръща към въпросното лице Владко с думите: „Ама, Владко! Ти очевидно, познаваме се, той явно е с някой от вас, наистина е по-добре, защото и към адвокатите – недейте!“

Разбрахте ли нещо? Не, нищо не сте разбрали, освен че съдийката изрича един куп безсмислици към някакъв свой стар приятел.

Разберете ни правилно, не поставяме никаква диагноза на съдия Бировска и не бихме посмели, защото току-виж утре ни извикали пред ВСС, но пък сме длъжни да отбележим, че мисълта в Луковит, може би поради изключителната географска близост с Карлуково, тече по насечено и неясно отколкото това би се случило в друга географска локация. Може би поради сходна причина, дори внимателно четейки статиите по темата, няма да разберете, подавала ли е към онзи момент съдия Бировска до МВР и прокуратурата? Тълкувайки информацията по случая, най-вероятния отоговор е – не. Защо, преценете сами.

Тук накрая ще добавим още, че медията ни проверява информация, че преди 2 месеца Марио Бировски е пребил с метална тръба строителен работник в Плевен. Проверяваме също и какви действия органите на реда са предприели по случая. Особено предвид факта, че съдия Бировска е повишена в Окръжен съд – Плевен.

източник: afera.bg

Коментари