Захари Велев: По мои сметки Васил Божков трябва да плати 4 млн. лева, а не 200 млн. лева на държавните институции


На опашката на кредиторите на Васил Божков се записва и известният адвокат от Троян Захари Велев. През 2017 г. той печели 720 хиляди лева от билет „Печалба за цял живот: 20 години по 3000 лева на месец“. До началото на януари 2020-а взима общо 96 хил. лева, като организаторите трябва да му платят още 624 бона.

Вместо да живее спокойно със спечеленото, Захари Велев продължава да се занимава с наказателни дела, но признава, че в Троян няма много работа като адвокат и затова често му се налага да пътува до други градове.

„Разчитаме на българския съд“, отбелязва пред вестника юристът. Той изтъква, че исковете на държавата към „Ню геймс“ са на стойност над 200 милиона лева, но по сметките му само 4 милиона е сумата, която трябва да се плати на държавните институции. Това е така, защото сумата в иска не е за данъци, а за такси, чиято давност е 6 месеца. Затова Захари се надява по-голямата част от претенциите на държавата да отпаднат в съда, за да могат печелившите да си получат парите. Така ще могат участници в лотарията и доставчици на билети да си получат сумите, които възлизат на около 34 милиона лева според съдебно-счетоводната експертиза.

По думите на Велев голяма част от колегите му по съдба, спечелили от „Националната лотария“, са теглили кредити, за да си купят жилище или автомобил. Те са били сигурни, че всеки месец или години ще им капят пари, и затова са теглили по-големи суми, които им трябвали за грандиозни покупки. Сега са останали с пръст в уста след развоя с фирмата организатор и обявяването й в несъстоятелност.

Продължението виж ТУК.

Коментари