В област Ловеч от октомври отварят врати две школи на Училищна Телерик Академия


Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици, обяви още преди дни старта на първите безплатни школи в област Ловеч – по „Дигитални науки“ за ученици от 8-ми до 12-ти клас в Луковит и по „Алгоритмично програмиране“ за ученици от 4-ти до 7-ми клас в Ловеч. Създаването им стана по идея и с изключителното съдействие на областния управител Георги Терзийски и са подкрепени от общините Луковит и Ловеч.

Обученията за ученици от 8-ми до 12-ти клас се реализират на територията на Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ в Луковит. Кандидатите е необходимо да се регистрират онлайн на сайта на Училищна Телерик Академия и да се явят на входен тест. Обученията са с практическа насоченост и подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Те научават какво стои зад някои от най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и виртуална реалност и как да ги управляват. Създават първите си програми и разбират как да учат по-бързо и ефективно.

Школата за ученици от 4-ти до 7-ми клас ще бъде в Ловеч, в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя се създаде благодарение на Фондация „Веселин Калчев“ и изключителната роля на сина на ловешкия диригент – Даниел Калчев. Кандидатстването е отворено до 30 септември през сайта на Училищна Телерик Академия, изисква се регистрация и явяване на тест с логически задачи.  Обучението навлиза в дълбочина в света на програмирането, като подготвя учениците за участие в състезания и олимпиади по информатика. Близо 70% от състезателите в групите за 4-7 клас през учебната 2017-2018 година са възпитаници на Академията.

Продължителността на програмите е 100 учебни часа, разпределени през учебната година, които се провеждат от опитни преподаватели и специалисти в областта. След успешно завършване участниците получават сертификат от Училищна Телерик Академия.

Днес областният управител Георги Терзийски проведе работна среща, в която участваха началникът на РУО на МОН Еленко Начев, зам.-кметът на община Ловеч Венцислав Христов и директори на основни училища в общината. На нея бяха коментирани всички въпроси, касаещи откриването и функционирането на школата в областния град.

„Все повече от професиите днес и за в бъдеще ще изискват дигитални умения. Независимо дали ще изберат да се занимават с програмиране или да се развиват в друга област, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии и да пишат код, за да бъдат конкурентоспособни на глобалния пазар на труда. Затова вече 8 години предоставяме качествено, безплатно ИТ обучение за ученици от всички възрасти, като искаме да превърнем децата от консуматори в създатели“, коментира работата на Училищна Телерик Академия ръководителят ѝ Петър Шарков, който участва в срещата по покана на Георги Терзийски.

За Училищна Телерик Академия

В рамките на учебната 2018-2019 г. Училищна Телерик Академия ще организира безплатни ИТ обучения за деца и младежи от всички възрасти в рекордните 65 школи в 15 града в страната, включително София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Габрово, Разград, Ловеч, Луковит и др.

Училищна Телерик Академия в цялата страна подготвя децата и младежите за професиите на бъдещето, като развива логическото мислене и креативността им, въоръжава ги с ключови умения и им осигурява равен достъп до съвременно технологично обучение.

 

Коментари