Втора жертва на коронавируса у нас


Почина мъжът, който беше настанен в тежко състояние в „Пирогов“

Почина 74-годишният заразен с коронавирус мъж, който беше настанен в „Пирогов“ в тежко състояние

Пациентът беше приет в лечебното заведение на 8-ми март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. Преди дни почина и неговата съпруга, която също беше заразена с новия вирус. Тя беше настанена в  „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. 

От петък регистрираните нови случаи на коронавирус у нас са 8. Общият брой на заразените е 31. Част от пациентите са под домашна карантина, а други са приети в болница. Сред заразените има и 80-годишен пациент, който първоначално се е лекувал в Университетската болница „Свети Наум“, а след това е преместен в „Пирогов“ в стабилно състояние. 

„В петък установихме още 8 заразени с COVID 19. Трима от тях са хоспитализирани в болница, а другите са с много леки симптоми и са под домашна карантина”, заяви на редовния брифинг в събота началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

В Плевен случаите нарастват с още един.  „Трите случая в града нямат нищо общо помежду си. Състоянието на новия заразен е умерено тежко. Не изисква реанимационно лечение, но е с двойна бронхопневмония”, каза още Мутафчийски.

В инфекцизоната клиника на Военна болница се лекуват 6-ма от заразените, сред които има и един чужденец.

„Прави впечатление че температурата е около 38 градуса, не а като при грипа такава висока температура. Гърлото е много силно зачервено”, заяви Георги Попов,  началник на Катедрата по „Инфекциозни болести“ към ВМА.

Още трима пациенти на ВМА са под домашна карантина.

Поддържаме видеовръзка с тях. Имаме готовност веднага да ги приемем в клиниката”, каза още Попов.

Под домашна карантина трябва да бъдат всички българи, които се връщат от Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай. Възможно е списъкът да се разшири и към него да бъдат включени Германия и Франция.

„Не трябва да се пътува зад граница, освен ако не е наложително. Препоръчваме на българите,които са в чужбина да  избягват пътувания”, каза Бойко Христов от Министерството на външните работи.

От външно министерство припомнят още, че границите със съседнитите ни държави са отворени като на някои са въведени допълнителни мерки.

Коментари