Ваня Събчева и старши комисар Милен Маринов посетиха общини от област Ловеч


Областният управител Ваня Събчева и директорът на ОД на МВР старши комисар Милен Маринов посетиха общините Луковит, Тетевен, Ябланица и Угърчин, обиколиха заедно и община Ловеч, в съвместна проверка как се спазват указанията на Националния оперативен щаб и заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за ограничаване на разпространението на COVID 19. С тях в проверката участваха и полицейски служители.

Наблюденията им сочат, че указанията в голямата си част са изпълнени – затворени са обекти, където се събират много хора, няма струпване на големи групи и пред магазини за хранителни стоки. Междувременно те проследиха и брифинга в МС, където бе обявено, че след 17 ч. днес ще заработят телефони за консултации на номер 112. Там експерти ще дават ясни отговори какви обекти и при какви условия могат да работят и кои не. Стана ясно още, че МВР ще бъде безкомпромисно към търговци, които не организират правилно работата в своите обекти и допуснат струпването на много хора в тях. Това са предимно магазини за хранителни стоки. Ясно бе разпоредено, че те ще бъдат затваряни, ако не спазват указанията за противоепидемични мерки и не ограничат възможностите за разпространението на коронавируса.

Искам да благодаря на кметовете на общините, които посетихме, защото на място видяхме добрата организация, която е направена и на служителите на МВР, които са на предна линия и следят за спазването на реда и дисциплината, коментира Събчева след завръщането си. Тя подчерта, че нейните наблюдения сочат още, че и жителите на област Ловеч проявяват самодисциплина и отговорност – това, за което тя апелира по време на заседанието на Областния кризисен щаб по здравеопазване.

Идват трудни дни, които ще ни научат на нови умения – да планираме по-добре домакинството си, ежедневието си като цяло, да бъдем по-внимателни по отношение на личната си хигиена – има хора, които често забравят уроците, научени още в детската градина – като това кога, как и по-често да си мием ръцете например, но се надявам, че дните на изпитание ще ни направят по-чувствителни, по-толерантни, по-смирени и по-съчувствени към човека до нас, сподели още Ваня Събчева. Тя и днес призовава за отговорност, за внимание и стриктно спазване на указанията на Националния оперативен щаб, за да можем да излезем от тази криза живи, здрави и по-силни духом.

Областният управител призовава гражданите, които имат близки приятели, съседи и познати – възрастни, болни и самотни хора, да им укажат съдействие за връзка с общините, където ще бъдат създадени възможности за подпомагане на болни и самотни хора, в невъзможност да се погрижат сами за себе си. Сигнали за такива възрастни и нуждаещи се от подкрепа хора могат да се подават и в страницата на Областна администрация във Фейсбук – точен адрес и от какво имат нужда.

Съвместните проверки на областния управител и директора на ОД на МВР ще продължат и в следващите дни. Отново се призовават хората да запазят спокойствие, да не се изпада в паника и стриктно да се спазват указанията – да няма струпване на много хора на едно място, добра лична хигиена – много важно условие! и при необходимост от здравна помощ първо да се звъни по телефона на личния лекар.

Коментари