Виктор Стойчев: Не е нормално повече от 72 часа да няма ток, но областната администрация може единствено да поддържа връзка с електроразпределителното дружество и да информира коректно


„Това, което се случи, абсолютно не е нормално. Още на заседанието на кризисния щаб, на което обсъдихме създадената организация на институциите и фирмите за зимния сезон, казах, че дали наистина имаме обявената готовност, ще разберем при първата критична ситуация. Разбрахме – готовност може да има, но действията от гледна точка на населението бяха изключително бавни и няма как да обясня на едно семейство, което – дали с малко дете, или възрастен човек, защо е не 24, не 48, не 72 часа, а повече без ток, и да му кажа, че това е нормално. Не, не е нормално. Но областната администрация не е институцията, която може да търси отговорност от електроразпределителното дружество за тази ситуация. Ние можем да реагираме с писмо до тях, че това забавяне е неприемливо по принцип, но санкции не налага нито областният управител, нито областната администрация.“

Това каза днес областният управител Виктор Стойчев във връзка с продължилите вече четири дни проблеми с електрозахранването. Той посочи още, че областната администрация поддържа ежедневна връзка с електроразпределителното дружество и може единствено да информира коректно гражданите, но не и да пусне тока.

След проведени множество разговори днес с представители на „ЕРМ Запад“ областният управител информира, че за две линии оттам не могат да се ангажират с конкретен срок за възстановяване на електричеството – Беглеж – Орлене – Катунец – Каленик и Горно Павликене – Къкрина – Брестово. Там мрежите средно напрежение са с проблем и в извънработно състояние и затова не може да се подаде ток по мрежата ниско напрежение, тоест до индивидуалните домакинства.

„Другите населени места в областта или вече са захранени, или само отделни адреси нямат захранване, или най-късно до края на днешния ден ток ще има. Но пак ще останат адреси без електрозахранване, по които ще се работи и утре“, допълни Стойчев. По данните, с които той разполага, без ток все още са и половината от село Ъглен, и село Драгана. Екипите продължават работа в село Голяма Брестница, като очакванията са още днес там да има електричество.

По информация на Областното пътно управление областният управител съобщи, че затворени са движение изцяло са Троянският проход и пътят Шипково – Рибарица. Пътят Ъглен – Бежаново е отворен, но само за леки автомобили, отворен е и Ъглен – Садовец. Остават затворени пътят Деветаки – Брестово и Дойренци – Дренов.

Коментари