Бойко Борисов: ПП-ДБ показаха истинското си лице снощи!


Очаквам извинение за епитетите и обидите. Това каза по време на брифинг на ГЕРБ-СДС в парламента кандидатът за министър-председател Мария Габриел.

Тя подчерта, че за 9 месеца не си е позволила нищо подобно. „Не съм нарушила Конституцията, указът е за назначаване на премиер. Всички министри, които и сега са такива, са поели ангажимент за период от 18 месеца“, допълни Габриел. „Тяхно право е да си направят отвод, но в този момент може да бъде изтълкувано по различен начин. България има нужда от правителство, стабилност, както и ясно да заяви, че има нужда от кабинет на споделена отговорност. В него ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени. Тук идва и ясна заявка за политическо представителство. Сега е моментът да покажем своята отговорност пред България”, каза още кандидат-премиерът.

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов направи ретроспекция на събитията: „Преди 9-10 месеца в странна конфигурация взехме решение да има правителство. През това време дадохме десетки пресконференции. Учудвам се, че за тези месеци от ПП-ДБ не се научиха да използват епитети. Показаха истинското си лице снощи. Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че кабинетите ще работят при ротация за 18 месеца”. „Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че ако искаме да има правителство и през следващите 9 месеца, трябва да изработим преговорен екип с пълен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето много малко назад – преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер, само и само да има правителство. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха, че министрите не ги интересуват. Нашите преговарящи хвърлиха всички усилия по споразумението. Срокът за смяна на службите и разкриването на следствената тайна са проблем, според думите на Петков. За първото не се договорихме, защото твърдя, че са много добре интегрирани с международните ни партньори. Второто никъде го няма”, допълни Борисов.

По думите му единственият им спор бил за министър Тодор Тагарев. „Направихме компромис за министъра на спорта. ПП-ДБ иска Румен Радев да стане шеф на БЕХ, ако Жечо Станков е енергиен министър. Прекарали сме хиляди часове заедно. Не мога да си позволя епитет и да ги зачеркна. Как на Василев му се отрони това от устата? Дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета ми да правим бюджета”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Очаквайте подробности!

Коментари