От 1 юни: Без 14-дневна карантина за Гърция и Сърбия


От 1 юни отпада 14-дневната карантина за Гърция и Сърбия, съобщи в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Решението дойде след  Четиристранна среща с премиерите на Румъния, Гърция и Сърбия, проведена онлайн, а на 1 юни четиримата лидери ще проведат и физическа среща.

Като резултат от разговорите стана ясно, че от 1 юни 2020 година движението между България и Сърбия, както и България и Гърция ще се осъществява без задължителна 14-дневна карантина и след попълване на двустранни декларации.

Документите ще съдържат три имена и информация дали лицето има наличие на симптоми на коронавирус и запознат ли е с епидемиологичната обстановка в съответната страна. Ще се посочва и телефон за контакт.

„Румънският парламент, тъй като знаете, че румънското правителство е в оставка, в малцинство, с надежда и от тримата нас – от мен, Вучич и Мицоткаис, се надяваме да вземат решение, което е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че да махнем 14-дневната карантина и с Румъния, която спъва доста от работата в момента“, заяви премиерът Борисов. 

Същевременно стана ясно, че от 25 май отпада карантината за всички шофьори на камиони, които влизат в страната. Решението обяви министърът на транспорта Росен Желязков с уточнението, че мярката важи и за шофьорите на автобуси.

Коментари