Започва поетапно възобновяване на дейностите в детските градини в община Троян


Със Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев стана ясно, че дейностите на детските градини ще бъдат възобновени още през месец май. За да обсъдят мерките за организиране на дейностите при възстановяване приема на деца, кметът на Община Троян Донка Михайлова, заместник-кметът Розалина Русенова, началникът на отдел „Образование, култура, социални и младежки дейности“ Иванка Джабраилова и експерти от администрацията се срещнаха с директорите на детските градини.

Единодушно бе взето решението дейностите на детските градини в града да стартират на 26.05.2020 г. (вторник), като от тази дата до края на месеца ще бъдат приети само 6-годишните деца (четвърта група), както и децата на родители, работещи на първа линия – в полицията, болничните заведения, Домашен социален патронаж. В периода до края на месец май ще бъдат оформени удостоверенията за завършена подготвителна група на тези деца, които през есента ще бъдат ученици и те ще преустановят посещението в градините. Тук е важно да поясним, че предстои обсъждане и обявяване на летните дейности, които 6-годишните ще имат възможност да посещават в училищата през летния сезон. От 1.06.2020 г. (понеделник) ще стартират дейностите в детските градини за децата от града и от населените места в общината, като с приоритет ще бъдат приемани децата на работещи родители, с цел спазване на препоръките за по-малко деца в групите. Изключение правят само пътуващите с обществен транспорт деца, които ще започнат да посещават детските градини след отпадане на епидемичната обстановка (след 14.06.), тъй като те са изложени допълнително на риск за здравословното състояние.

Община Троян информира, че от 1 юни децата в ДГ „Незабравка“ с. Орешак ще се хранят с храна, приготвена в Кухнята-майка.

Преди започване работата на детските градини, персоналът в тях ще бъде тестван с бързи тестове за вируса COVID-19. Ще бъде засилен и медицинският контрол.

Срещата на експертите от администрацията продължава и в момента, като се обсъждат всички предложени от Община Троян мерки за организиране на дейностите, задълженията и отговорностите на институциите, на родителите, на персонала в детските градини, както и хигиенните изисквания. След одобряването им, мерките, заедно с декларацията-образец, която родителите ще трябва да предоставят при завръщане на детето в детските градини, ще бъдат публикувани на сайта на Община Троян www.troyan.bg, за да бъдат достъпни за всички родители.

Коментари