Без задължителни ръкавици в съдебните палати и достъп на карантинирани до дела


Всеки съд да постави на страницата си конкретните стъпки, чрез които ще се спазват мерките срещу коронавируса. Такава мярка вписа Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в правилата за работа на съдилищата по време на пандемията.

Към момента, всички съдилища ще публикуват на страниците си и протоколите от заседанията по медийните дела, веднага след подписването им. Те ще могат да се излъчват онлайн, с помощта на пресаташетата на съда и при заявка от страна на журналистите те могат да присъстват физически в залата.

На обсъждане бе поставен и въпросът дали да бъде ограничен достъпът до съдебните сгради на лица от райони, поставени под карантина. Такъв проблем имаше в Окръжен съд-Ямбол, където има цял ромски квартал поставен под карантина. Въпросът бе на вниманието на Съдийската колегия още миналата седмица, като тогава дебатът бе отложен, тъй като Атанаска Дишева се противопостави на подобна мярка и я определи като „дискриминационна“. Изненадващо този вторник Дишева вече беше сменила мнението си по въпроса, като изложи мнение, че, ако достъпът на такива лица не бъде ограничен, то това ще наруши противоепидемичните мерки. В крайна сметка, въпреки объркването на споменатия кадровик коя точно теза споделя, се оказа, че мнозинството в Съдийската колегия подкрепя становището, че такава мярка е нужна.

Писмо в Съдийската колегия е постъпило и от Специализирания наказателен съд, от където уточняват, че там делата някой път събират накуп повече от 10 човека в една зала, като питат „Стига да има място, за съда изискването е за 1,5 м разстояние. Това е работно помещение и няма проблем за провеждането на заседания. Заповедта на министъра касае митинги и други събирания“, заяви мнение Боян Новански. Колегите му се обединиха около това становище, като споделиха становището, че не може да се допуска отлагането по дела, в който и да е съд.

Тук дойде и предложението Съдийската колегия да направи цялостно тълкуване на заповедта на министъра на здравеопазването в частта относно „ограничаването на свободното събиране на граждани“. Накрая членовете на ВССкатегорично се обявиха „против“ това, че мярката касае дейността на органите на съдебната власт и изрично оповестиха това на административните ръководители.

Коментари