US арбитражът реши: Цветан Василев е превърнал КТБ в пирамида


US арбитражът във американската столица Вашингтон окончателно реши, че Цветан Василев е превърнал КТБ в пирамида, която е източвал в своя полза.

Доказателствата срещу укриващия се в Белград фараон по делото за източването на трезора, което се води в Специализирания наказателен съд у нас допринесоха за важното за държавата решение. Така Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд в полза на държавата ни.

Новината за решението на US съда очаквано бе

„проспана“ от медиите на останалите

подсъдими олигарси

у нас – Иво Прокопиев и Огнян Донев. Изданията пуснаха няколко кратки материала, в които услужливо пропускат да споменат, че това решение в действителност пука балона с лъжи на Василев, че банката била станала жертва на „рейдърска атака“. Въсщност трезорът се е сринал под тежестта на задълженията, които БГ Мадоф е трупал на гърба на вложителите в КТБ. Решението показва и друго – че атаките на Василев срещу депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски са били отчаян опит на банкера-беглец да обвини другиго за своите престъпления. Нещо, за което беше алармирано в продължение на години, а сега се потвърждава със становището на съда. Също толкова несъстоятелни са и други два иска, заведени в САЩ от Василев и приближените му – по закона „Магнитски“ и по закона „Рико“. Всички тези юридически хватки обаче не са нищо друго освен хвърляне на медиен прах в очите на обществото от страна на Василев и останалите медийни олигарси, които се опитват зад тях да скрият своите афери.

Действителността обаче е

друга и тя се вижда ясно

от делото, разглеждано пред Вашингтонския арбитраж. На 13.08.2019 г. Арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, съобщиха от Министерството на финансите. В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на „Корпоративна търговска банка“ АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

„След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ,

решението отхвърля

окончателно исковете

като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България“, допълват от МФ.

Материалите, които българското финансово министерство е представило, присъстват в кориците по делото „КТБ“, което Специализираната прокуратура води срещу Цветан Василев и съучастниците му пред Специализирания наказателен съд у нас. Именно на база тези доказателствата властите в Оман са установили, че банката е била източена от бившия й мажоритарен собственик. Решението на Оман потвърждава тезата на българското държавно обвинение за вината на Цветан Василев по рухването на финансовата пирамида. У нас делото „КТБ“ пред първата съдебна инстанция ще продължи през есента.

Коментари