Mеждународен фестивал без кошчета за отпадъци – изложението в Орешак


Няма как да не отбележим един факт, направил изключително лошо впечатление на международния фестивал при изложението в с. Орешак, който констатира екипът на TroyanPress.com. Днес, 4 май, се представяха традиционните кухни на държавите – гости на изложението. Всяка държава представи най-ярките ястия, характерни за тяхната националност. Всички гости, които бяха на представянето, имаха възможност да вкусят от кухните на всичките държави и да се потопят в тяхната култура. За съжаление организаторите на събитието не бяха се погрижили да поставят кошчета за отпадъци, за да могат хората да си изхвърлят боклука. Вместо кошче, хората предпочетоха да си оставят боклуците на парапета в изложението.

Фестивалът се организира за четвърта поредна година от Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак. В него 13 държави представят своята култура и творчество, обединени под мотото „Традициите във времето“. Това са България, Полша, Канада, Индия, Иран, Палестина, Индонезия, Алжир, Судан, Йемен, Ливан, Ирак и Куба. На експозиционна площ от 2 хиляди кв. метра са показани 1380 експоната от 120 майстори.

„Хора на изкуството от три континента представиха вчера своите произведения, въплътили в себе си духа на своята национална идентичност и културно многообразие“. Това заяви на откриването директорът на Изложението Иван Чакъров и добави, че фестивалът е сбъдната мечта и още една крачка по пътя за превръщане на Изложението в европейски център на занаятите.

На откриването присъстваха посланиците на Палестина, Алжир, Ирак и Индонезия, представители на посолства у нас, областният управител на Ловеч Ирина Митева, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, народният представител Антон Долапчиев.

ХУБАВА РАБОТА, АМА БЪЛГАРСКА!

Коментари