Георги Терзийски поздрави ПГСС „Сергей Румянцев” в Луковит по повод 60-годишнината


Зам.-областният управител Георги Терзийски бе гост на празника на Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев” в Луковит. На тържествения концерт той връчи поздравителен адрес от името на областния управител Ирина Митева и лично приветства учители и ученици.
Вашето училище възпитава младите хора от Луковит и общината в любов и грижа към земята, която ражда хляба ни. В мое лице сега и винаги ще имате верен съюзник за всяка инициатива, насочена към подобряване качеството на образование тук. Имам специално отношение към професионалното образование и считам, че то трябва да се развива с по-бързи темпове. А вашето училище има и привилегията да е подкрепено от местния бизнес, а завършващите – назначавани на работа от местния бизнес. Знам, че тук в Луковит това е така и тази вечер приветствам и него – бизнеса, за отношението към училището, каза в обръщението си зам.-областният управител. Той изрази увереност, че възпитаниците на гимназията ще бъдат в основата на изграждането на моделното българско селско стопанство.
В поздравителния адрес областният управител Ирина Митева пожела на завършващите професионалната гимназия тази година да продължат да учат, но да прилагат наученото в нашата област.
ПГСС „Сергей Румянцев” е единственото професионално училище на територията на община Луковит и единствена Професионална гимназия по селско стопанство в областта. Основано е на 1 октомври 1956 г. като Машинно-тракторно училище.
Сградата е построена през 1927 г. с дарения на местното население, в памет на загиналите във войните, за което свидетелстват паметните плочи, намиращи се на входа на училището. Има уникална архитектура. През 2008/2009 учебна година е реновирана от МЗХ.
Училището разполага с 16 класни стаи, от които два компютърни кабинета, един кабинет по безопасност на движението, един кабинет по трактори и автомобили. На нуждаещите се ученици се предлага общежитие с подобрени битови условия. Библиотеката разполага с богат библиотечен фонд.
ПГСС приема ученици след завършен 8 клас по специалностите Икономист с интензивно изучаване на английски език; Икономист; Агроеколог; Фермер и Монтьор на селскостопанска техника.

Коментари