Троян празнува Петковден

Днешният празничен за Троян Петковден започна със света архиерейска литургия в храма „Св. Параскева“, който тази година отбелязва 180 години от изграждането и освещаването. Литургията беше отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в присъствието на Негово светейшество българския патриарх Неофит, който пристигна в Троянския манастир, за да отбележи 70-годишния си рожден ден.

Първият носител на наградата „Ламар“, Евтим Евтимов, поздрави троянци за празните

След храма тържеството продължи на централния площад, където бе издигнато знамето на Троян и бяха отправени приветствия към неговите жители от вр.и.д. кмета на общината Поля Димова и Ловчанския владика. Тук бе връчена за първи път и новоучредената от Община Троян в сътрудничество със Съюза на българските писатели /СБП/ национална литературна награда на името на Ламар. Статутът на приза, който се присъжда за цялостно творчество, и неговият първи носител – Евтим Евтимов, бяха представени от председателя на СБП Боян Ангелов; а Поля Димова връчи наградата на големия български поет.

От изложбата „Стъклени спомени…“

Както всяка година, така и тази Музеят на занаятите почете празника на града с изложба. Този път те дори бяха две. Едната е посветена на годишнината на троянския храм, за който знаменитият австро-унгарски пътешественик и историограф от 19. век казва: „Църквата, изградена през 1835 г., е единствената архитектурна красота на града“. Тя съдържа икони, църковна утвар и богослужебни книги. Другата, наречена интригуващо „Стъклени спомени – малки истории за участието на троянци в Голямата война“, представя чрез словото и фотографията хронологията на бойните действия и участието на троянци в Дойранската епопея така, както са отразени в спомените им.

Патриотичната тема има своето продължение и във филма, посветен на 34-ти пехотен Троянски полк, който беше прожектиран по-късно през деня в Информационно-културния център.

Коментари (0)
Добави коментар