Троян празнува Петковден


Днешният празничен за Троян Петковден започна със света архиерейска литургия в храма „Св. Параскева“, който тази година отбелязва 180 години от изграждането и освещаването. Литургията беше отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в присъствието на Негово светейшество българския патриарх Неофит, който пристигна в Троянския манастир, за да отбележи 70-годишния си рожден ден.

Първият носител на наградата "Ламар", Евтим Евтимов, поздрави троянци за празните
Първият носител на наградата „Ламар“, Евтим Евтимов, поздрави троянци за празните

След храма тържеството продължи на централния площад, където бе издигнато знамето на Троян и бяха отправени приветствия към неговите жители от вр.и.д. кмета на общината Поля Димова и Ловчанския владика. Тук бе връчена за първи път и новоучредената от Община Троян в сътрудничество със Съюза на българските писатели /СБП/ национална литературна награда на името на Ламар. Статутът на приза, който се присъжда за цялостно творчество, и неговият първи носител – Евтим Евтимов, бяха представени от председателя на СБП Боян Ангелов; а Поля Димова връчи наградата на големия български поет.

 От изложбата "Стъклени спомени..."
От изложбата „Стъклени спомени…“

Както всяка година, така и тази Музеят на занаятите почете празника на града с изложба. Този път те дори бяха две. Едната е посветена на годишнината на троянския храм, за който знаменитият австро-унгарски пътешественик и историограф от 19. век казва: „Църквата, изградена през 1835 г., е единствената архитектурна красота на града“. Тя съдържа икони, църковна утвар и богослужебни книги. Другата, наречена интригуващо „Стъклени спомени – малки истории за участието на троянци в Голямата война“, представя чрез словото и фотографията хронологията на бойните действия и участието на троянци в Дойранската епопея така, както са отразени в спомените им.

Патриотичната тема има своето продължение и във филма, посветен на 34-ти пехотен Троянски полк, който беше прожектиран по-късно през деня в Информационно-културния център.

Коментари