Патриарх Неофит отслужи света литургия и поведе литийно шествие по повод храмовия празник на Троянския манастир

Днес хиляди българи от цялата страна се стекоха в Орешак. Много от тях пристигнаха тук специално заради храмовия празник на Троянската света обител „Успение Богородично“, отбелязван всяка година с Божествена света литургия и литийно шествие с чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“.

Празничната служба бе водена от Негово светейшество патриарх Неофит, за когото този ден бе особено свят, тъй като на него преди 40 години е бил ръкоположен за дякон – първата степен в йерархията на клира.

В края на службата патриарх Неофит благослови българския народ и напомни, че Божията майка е винаги с нас, съединявайки ни – немощни и грешни, с всемилостивия Бог. „Тя е застъпница за всички, които с вяра и молитва се обръщат към нея в своите изпитания, болести и нужди“, каза още Негово светейшество.

Сред поклонниците, присъствали на литургията, бяха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, зам.-областният управител Георги Терзийски и общинското ръководство на Троян, представено от кмета Донка Михайлова, председателя на общинския съвет Ангел Балев и зам.-кметовете Поля Димова и Ангел Ангелов.

След празничната служба представители на дружество „Традиция“ изнесоха чудотворната икона. С литийно шествие те я пренесоха до параклиса, отбелязващ мястото, където, според преданието, през 16. век тя е дала знак на носещите я атонски монаси, че трябва да остане тук.

По повод на храмовия празник на манастира и тази година бе организиран традиционният панаир на занаятите, където всеки можеше да открие нещо за себе си. Освен грабващи окото занаятчийски произведения, имаше позабравени портрети и символи, напомнящи близкото минало; не липсваше и кичът, познат от пазарите в цялата страна. Децата можеха да се забавляват в обособена атракционна зона, докато родителите им отмаряха в някоя от близките бирарии. Любителите на екзотиката можеха да се порадват на огромно влечуго или да се сдобият с декоративна палма.

Няколко километровата опашка от автомобили между Троян и село Орешак, където се провежда традиционният панаир на занаятите, не намалява. Паркингите са пълни. От пътната полиция регулират на място движението, което вече е интензивно и в двете посоки.

Коментари (0)
Добави коментар