Патриарх Неофит отслужи света литургия и поведе литийно шествие по повод храмовия празник на Троянския манастир


Днес хиляди българи от цялата страна се стекоха в Орешак. Много от тях пристигнаха тук специално заради храмовия празник на Троянската света обител „Успение Богородично“, отбелязван всяка година с Божествена света литургия и литийно шествие с чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Празничната служба бе водена от Негово светейшество патриарх Неофит, за когото този ден бе особено свят, тъй като на него преди 40 години е бил ръкоположен за дякон – първата степен в йерархията на клира.

В края на службата патриарх Неофит благослови българския народ и напомни, че Божията майка е винаги с нас, съединявайки ни – немощни и грешни, с всемилостивия Бог. „Тя е застъпница за всички, които с вяра и молитва се обръщат към нея в своите изпитания, болести и нужди“, каза още Негово светейшество.

Сред поклонниците, присъствали на литургията, бяха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, зам.-областният управител Георги Терзийски и общинското ръководство на Троян, представено от кмета Донка Михайлова, председателя на общинския съвет Ангел Балев и зам.-кметовете Поля Димова и Ангел Ангелов.

След празничната служба представители на дружество „Традиция“ изнесоха чудотворната икона. С литийно шествие те я пренесоха до параклиса, отбелязващ мястото, където, според преданието, през 16. век тя е дала знак на носещите я атонски монаси, че трябва да остане тук.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

По повод на храмовия празник на манастира и тази година бе организиран традиционният панаир на занаятите, където всеки можеше да открие нещо за себе си. Освен грабващи окото занаятчийски произведения, имаше позабравени портрети и символи, напомнящи близкото минало; не липсваше и кичът, познат от пазарите в цялата страна. Децата можеха да се забавляват в обособена атракционна зона, докато родителите им отмаряха в някоя от близките бирарии. Любителите на екзотиката можеха да се порадват на огромно влечуго или да се сдобият с декоративна палма.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Няколко километровата опашка от автомобили между Троян и село Орешак, където се провежда традиционният панаир на занаятите, не намалява. Паркингите са пълни. От пътната полиция регулират на място движението, което вече е интензивно и в двете посоки.

Коментари