Иван Миховски срещна животновъди от Троян с представител на Комисията по земеделието и храните и експерти

Народните представители Мария Белова, член на ПК по земеделието и храните, и Михаил Тодоров, и Стилиян Митев, директор на Дирекция „Поземлени отношения и комасация” се срещнаха с животновъди и земеделци от Троян и региона по покана на народния представител от ГЕРБ Иван Миховски.
Поводът да сме тук са многобройните въпроси, които вие поставихте по време на срещите ни. Затова поканих колегите, които са експерти по темата, да разяснят различните казуси, обясни в началото Миховски.
Основните въпроси, които бяха поставени, бяха свързани с приключилата кампания за директните плащания. Фермерите я отчитат като успешна, макар да имат препоръки. Разпределението на пасищата от общинския поземлен фонд бе другият въпрос, който най-често се чуваше в залата – имаше оплаквания за неправилно разпределение на пасищата от общините, съгласно новия закон и преференциалното му предоставяне на животновъдите в зависимост от броя животни. Тук обаче някои конкретни случаи могат да се решат на областно ниво, в това число и със съдействието на Областен управител , уточни в отговора си Стилиян Митев.
От общинската администрация в Троян бе коментиран т.н. параграф 19 и желанието на общината тя да се разпорежда с тези земи. Тези земи не са собственост на общината, а т.н. остатъчен фонд. Те са собственост на физически лица, които не са я потърсили, но имат документи за собственост и във всеки момент могат да си я поискат. Този остатъчен фонд не може да се продава или отдава дългосрочно – за повече от 5 години, би нарушило конституционни права, обясни в подробности Стилиян Митев. Това становище бе изцяло подкрепено от всички земеделски производители и животновъди в залата.
На срещата хората приемат със задоволство наредбата за етикетиране на млечните продукти, която цели да стимулира българското млекопроизводство и сирената да бъдат на отделно място в магазинната мрежа от тези продукти, които са с растителни мазнини, коментира Мария Белова след дискусията. По думите й животновъдите са отчели положително свършената много работа от МЗХ и са оценили подкрепата, която получават и по ПРСР, и в защита на националните интереси в секторите „Мляко” и „Месо”, които са най-уязвими. В края на дискусията, продължила два часа, бе изразено желание тези срещи да станат традиция и на тях да се обсъждат всички актуални въпроси в сектора.
В срещата участва и зам.-областният управител Георги Терзийски, който проведе допълнителни разговори и се ангажира да съдейства решаването на онези въпроси, които са от компетенцията на Областна дирекция „Земеделие”. В залата бяха и общинските съветници от ГЕРБ, които активно участваха в дискусията.
Коментари (0)
Добави коментар