Елена Андреева: Близостта на мисиите на съдии и прокурори създават сходни изисквания и гаранции за статуса им

„Близостта и допълващият характер на мисиите на съдии и прокурори създават сходни изисквания и гаранции за статуса им“. Това се посочва в становището на прокурор Елена Андреева от Софийската районна прокуратура (СРП) по повод на Националното съвещание на Прокуратурата на Република България, което с оглед на ограниченото време не беше представено пред прокурорите и следователите. Основната тема на съвещанието беше “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”.

В позицията темата на съвещанието се определя като „изключително важна за държавността и в частност – за функционирането на съдебната система“ и наред с това обърща внимание на правните и нравствено-етични постулати, на които се основава независимостта на прокурора.

„В Римската харта и в Становище № 9 на Консултативния съвет на европейските прокурори са отразени в концентриран вид основните насоки и принципи, свързани с устройството и структурата на прокуратурата в демократичното общество. Какво се казва в тях?

-Прокурорите действат от името на обществото и в името на обществения интерес.

-Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск или вмешателство.

-Йерархичната структура е общ белег на повечето прокуратури, имайки предвид естеството на задачите, които изпълняват.

-Освобождаването от длъжност на прокурорите, предвид тяхната важна роля и функции, е необходимо да бъде обект на строги изисквания, които не трябва да накърняват независимото и безпристрастно осъществяване на дейността.

– Прокурорите се насърчават да информират обществеността за своята дейност и резултатите от нея редовно“, пише в позицията на прокурор Андреева, като се добавя и написаното в Становище № 13 на Консултативния съвет на европейските прокурори, където се посочва, че: „Мисията на прокурора е сложна и трудна – изисква професионализъм, характер, смелост, баланс и решителност. Тези лични изисквания обаче не cа достатьчни, за да се обезпечи независимостта на прокурорите. Статутът и независимостта на прокурорите трябва да бъдат ясно установени и гарантирани от закона“.

„Близостта и допълващият характер на мисиите на съдии и прокурори създават сходни изисквания и гаранции  по отношение на статуса им. Затова ще цитирам и Становище № 21 на Консултативния съвет на европейските съдии, приложимо и за прокурорите, в което изрично е подчертано, че реална заплаха за подкопаване на съдебната власт представляват изказванията на политици, лица, заемащи други публични длъжности, и представители на медии – особено в контекста на висящи дела и политически кампании – когато тези лица използват опростенчески, популистки или демагогски аргументи и умишлено и целенасочено дезинформират обществеността чрез отправянето на критики към съдебната система и незачитане на презумпцията за невиновност“, се посочва още в становището на прокурор Андреева с уточнението, че това би могло да създаде атмосфера на обществено недоверие в съдебната власт и да наруши принципа на справедливия процес, установен в член 6 на Европейската конвенция за правата на човека.

В заключение се обръща внимание на посоченото в доклад на Европейската мрежа на съдебните съвети: „За да се постигне независимост на прокурорите, държавите се нуждаят от мерки, които да осигурят възможност на прокурорите да осъществяват основната си дейност – а именно да осъществяват наказателно преследване като бъдат защитени срещу намеса от страна на законодателната и изпълнителната власт или всяко друго влияние“.

„Решение, различно от това, би създало положение на зависимост или задължение към орган извън съдебната система“, завършва становището на прокурор Елена Андреева.

Коментари (0)
Добави коментар