Древноримски паметници край Троян с национален статут

Три антични обекта на територията на община Троян официално придобиха статут на недвижими културни ценности от национално значение.

Раннохристиянската базилика «Св. Георги».

Това са римската крайпътна станция «Состра» в землището на с. Ломец, раннохристиянската базилика «Св. Георги» в местността «Гергюва черква» в землището на с. Дълбок дол и участък от римски път в северното подножие на Троянския проход, представляващ истинска антична магистрала – широка 7 метра, с осова линия, банкети и съпъстваща инфраструктура като наблюдателни кули и сгради, обслужващи търговския трафик в прохода през древността.

Заповедите, с които Министерството на културата дава високата категория на паметниците, и които бяха чакани 4 месеца, са подписани от министър Вежди Рашидов на 17 юли.

Обектите попадат в границите на много добре запазен крайпътен античен комплекс, разположен на важния за Римската империя път, свързващ Дунав (при с. Гиген) и Филипополис (дн. Пловдив). Комплексът е сред най-бързо развиваващите се туристически дестинации в Северна България през последното десетилетие, а придобитият статут ще му позволи да кандидатства за финансиране по европейски програми.

Коментари (0)
Добави коментар