„Възможности за алтернативен туризъм” бе темата на форум в Областна администрация

„Възможности за алтернативен туризъм” бе темата на форум, организиран от Областна администрация и проведен на 26 април. Той бе открит от областния управител Ирина Митева, която подчерта важността на сектор туризъм за развитието на областта.

Ирина Митева представи участниците в срещата, която бе с работен характер – проф. д-р Иван Палигоров – декан на факултет „Стопанско управление”, доц. д-р Йордан Йорданов, доц. д-р Красимира Станева и гл. ас. д-р Светлана Станева от Лесотехническия университет. Във форума участваха и представители на общините от област Ловеч и други организации, имащи отношение по темата.

Гостите представиха в презентации свои добри практики и възможностите за развитие на алтернативен туризъм в област Ловеч и обучението на млади хора в специалността „Алтернативен туризъм” на Лесотехническия университет.

В изложението си Светлана Станева акцентира на необходимостта от устойчиви форми на туризъм за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика за постигане на икономически растеж и заетост, приоритет в Областната стратегия за развитие на област Ловеч 2014-2020 г. А именно подобряване достъпа до места с потенциал за развитие на туризма – еко маршрути; подобряване качеството на услугите в туризма – сертифициране на туристически обекти с ISO стандарти; подкрепа за разнообразяване на туристическото предлагане за развитие на алтернативни видове туризъм – горски, аграрен, спелеологичен туризъм и др.; подобряване на институционалната организация и информационното осигуряване на туризма – обучение на кадри. Тя представи и иновативен проект „Спелеологичен туризъм” в област Ловеч. Акцентите в него са разработване на общи стандарти за местата за настаняване, разработване на интерактивна карта за спелеологични маршрути и на туристически пакети за алтернативен туризъм, създаването на интерактивен сайт, включващ  маршрутите, историята, легендите и услугите, изработване на мултимедийно представяне на областта като уникална локация за спелеологичен туризъм, както и разработване на концепция и платформа за представянето на област Ловеч като туристическа локация.

Красимира Станева направи анализ на моментното състояние на област Ловеч в сектор туризъм. Тя подчерта в изследването си, че тук съществува наследена база от миналия век, която е реновирана, но не отговаря на завишените изисквания към новите условия в туристическия сектор, налице е дисхармония между възможности, усвоени природни предпоставки, мениджърски подход и решения, липсва уелнес култура сред персонала, няма разбиране на практическата полза от въвеждане на екологичен одит като финансов инструмент за успешен мениджмънт на медикал SPA туризма. Тя бе категорична, че в областта е съхранена природната среда, но отсъства стандартизация и има недостиг на професионално подготвени специалисти на всяко ниво, което пък води до отсъствие на инвестиционен интерес по икономически, социални, политически и разни субективни причини.

Развитието и управлението на специализиран  балнеологичен, SPA  и Wellness туризъм изискват системен подход, който се основава на равнопоставеност при оценката на отделните елементи от цялостната система, предполагаща устойчивост при функционирането на показателите, подчерта Красимира Станева. Тя акцентира, че е необходимо експертен подход, който се свързва с управление на минералните води, качеството на предлаганите услуги, поддържане на добра информационна туристическа система и адекватно управление на компетентностите на персонала.

Сред направените изводи основният бе – област Ловеч има прекрасни условия за развитие на горски туризъм с неговите специализирани форми – горско-медицински туризъм, горски бизнес туризъм и горски екотуризъм, а наличието на минерални извори, множеството църкви и манастири, пещери и цялостната природна даденост са фактор и за развитието на всички други видове туризъм.

Контактите между Областна администрация Ловеч и Лесотехническия университет ще продължат. Срещата е първа, но не последна, имаме намерение за бъдещи съвместни инициативи, каза в заключение зам.-областният управител Георги Терзийски, в чийто ресори влиза и икономиката и инвестиционната политика. Той е и председател на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.

Коментари (0)
Добави коментар