АРКАТА НА СВОБОДАТА НА БЕКЛЕМЕТО СЕ РУШИ!

Паметникът е издигнат по повод 100-годишнината от Освобождението от османско робство през 1978 г


Занемареният паметник ...
Занемареният паметник …

Близо до Троянския проход е разположен паметникът Арка на свободата на връх Горалтепе (1595 m), намиращ се на 15 минути ход източно от най-високата точка на прохода Беклемето. До нея се стига по тесен и асфалтиран път, от южната страна на билото, като се минава през местността Костов полугар.

Паметникът е посветен на руските и съветските освободители – на Преминаването на Троянския отряд през Стара планина и боевете в началото на януари 1878 г. по време на Руско-турската освободителна война, както и на Червената армия, влязла в България през септември 1944 г. Тя е масивна структура от бетон с височината от 35 метра. На арката чрез барелефи са изобразени български хайдути и партизани, както и руски и съветски войници. Те са посрещани символично с хляб и сол от жени в български народни носии, съответно през 1878 и 1944 г., които се виждат ясно от северната страна на арката.

Паметникът е върху площадка, от която на север се виждат долините на Бели Осъм и Троян, а на юг се разкрива гледка към Средна гора, Родопите и Рила, а на изток и запад се виждат най-известните върхове на Стара планина, включително най-високият връх Ботев. 

Разбитият път до Арката...
Разбитият път до Арката…

Защо ви говорим за паметника ли? Защото днес, паметникът е оставен на произвола на съдбата, никой не се грижи за него. Мемориалът е общинска собственост, но очевидно Общината не прави нищо за неговото опазване!

Знаете ли например, че от 1989 година насам няма пилон със знамето на Република България, а е имало 3 на брой. В момента паметникът е започнал на места да се руши… И отново няма кой да се погрижи за него. Символът на руските и съветски освободители, се руши! Да не говорим и за „асфалтовия“ път, който води към него… В окаяно състояние е… много трудно може да се стигне до там с лек автомобил.

Интересът към Арката не е малък, много туристи, които минават през прохода се отбиват и отиват да си направят снимка, там на високото, където разбираш що е това СВОБОДА!
Нека да върнем славата на този паметник!

Следва продължение …

Коментари