2407 ученици ще влязат в училищата в община Троян през учебната 2020/2021 г. 169 са първокласниците


Училищата в троянска община са готови за започване на редовни присъствени занятия в рамките на новата учебна година.

Още в края на месец август кметът на Община Троян Донка Михайлова инициира срещи с директорите на всички учебни заведения в общината по повод начало на учебната 2020/2021 г. и създаването на необходимата организация с оглед всички разпоредби, свързани с превенция разпространението на коронавируса и разпространените от Министерство на образованието и науката „Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/ 2021 в условията на COVID-19“. Общо бе разбирането, че всяко училище разработва свои конкретни мерки, с които да подсигури спокойствието на учениците и родителите, тъй като не могат да бъдат приложени унифицирани модели. Училищата са различни както по отношение на физическата им среда, така и по брой паралелки и брой ученици в тях.

Обсъдена бе и формата на хранене във всяко училище, като категорично бе споделеното мнение, че ще се създаде нужната организация за ползване на училищните столове по график, а храненето няма да се организира в класните стаи. Учебният процес преминава от кабинетна в класна форма, така класовете ще бъдат в една и съща класна стая, а ще ползват кабинетите само по специалните предмети. „До момента имахме относително спокойствие, но винаги трябва да сме подготвени за работа в една по-различна среда“, отбеляза кметът Михайлова пред директорите. „Изминалата учебна 2019/2020 г. приключи по необичаен начин, а за началото на новата година следва да бъдат спазени всички необходими мерки за дезинфекция и превенция разпространението на вируси“, допълни още тя.

Във времето от 8 до 14 септември кметът Михайлова и заместникът ѝ Русенова посетиха всички училища. Няма незавършени ремонтни дейности, които да възпрепятстват учебния процес.

Общо 2407 ученици (2479 с децата в подготвителните групи) ще влязат в класните стаи на 15 септември. От тях 2103 ще посещават общинските училища, а 376 държавните, от които 175 в НУПИ „Проф. Венко Колев“ и 201 в ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“. 169 са малките троянци, които за пръв път ще влязат в класните стаи. Общо 184 пък бяха първокласниците през изминала учебна година. По традиция първокласниците ще получат подаръци от Община Троян – книжка и книгоразделител.

314 ученици ще ползват ученическите автобуси, като Община Троян отново подсигурява безплатния транспорт за всички правоимащи ученици, които пътуват от населените места, в които няма детски градини и училища, до учебните заведения.

В началото на учебната година всички училища са финансово осигурени. Навсякъде е доставено гориво за няколко месеца.

Тържествата за първи учебен ден ще са по-семпли, като ще са ориентирани основно към най-малките, които за пръв път прекрачват прага на училищата, както и към новосформираните паралелки в 5 и 8 клас.

Ръководството на Община Троян пожелава на всички една спокойна и успешна нова учебна година.

Коментари