Тържествата по повод 150 години от обявяването на Троян за град започват с традиционни чествания на Йордановден и отбелязване на 140 години от битка за Троянския проход


През знаковата 2018 г., в която Троян навършва 150 години от обявяването му за град, всички чествания и тържествени събития ще са посветени на тази знакова годишнина. Община Троян започва с традиционно организираните от нея тържества за Йордановден и отбелязване на 140 години от битка за Троянския проход.

На Йордановден, 6.01., традиционно празникът ще започне с тържествена църковна служба в църквата Св. Петка Параскева“, след което литийно шествие ще се отправи към река Бели Осъм, където ще се извърши церемонията по хвърляне на кръста и за втора поредна година гостите ще могат да видят мъжко хоро в студените води на реката. Както повелява традицията, кметът Донка Михайлова ще посрещне смелия победител в своя кабинет и ще връчи отново парична награда от Общината.

Различно ще бъде отбелязан 7 януари в Троян. На тази дата всички троянци и гости на града ще отбележат 140 години от битка за Троянския проход, донесла на троянци дълго чаканата свобода. Нека да припомним, че на 3 януари 1878 г. ген. Карцов пристига в Троян и се установява в сградата на бившия турски конак. На военно заседание в същата вечер се решава да се премине към настъпление и превземане на Троянския проход. На 4 януари щурмът започва. Български доброволци и един руски батальон проправят пъртина в снежната планина. Билото е достигнато едва към девет часа вечерта. Руското командване решава да превземе турските  укрепления, чрез внезапна нощна атака. Цяла нощ се правят неуспешни опити за превземане на противниковите позиции. Студът е -22 С, а мъглата – непроницаема и ледена. Един от участниците в събитията ги сравнява с „Дантевия ад“. Рано сутринта на 7 януари, руските войски започват настъпление в две колони и до два часа след обяд всички турски сили били прогонени от техните укрепления и започнало преследването им по южния скат към с. Кърнаре. Към 8 часа вечерта, ген. Карцов се завърнал в Троян, тържествено посрещнат от гражданите и поздравен за голямата победа. През 2018 г. се навършват 140 години от историческото събитие и пред експозиция „Възраждане“ на Музея на занаятите гостите ще станат свидетели на Възстановка на събитията и поднасяне на венци в знак на признателност пред паметника на ген. Карцов, пл. „Възраждане”; с. Балканец и Карцовия бук – Беклемето.

Коментари