Четирима нови с COVID-19 в област Ловеч, единият от тях е дете!


На 1 октомври в Националната информационна система са регистрирани 4 (четири) положителни случаи на COVID-19 за област Ловеч.

Единият е на 37-годишна жена от Троян с оплаквания от температура, отпадналост и загуба на обоняние от една седмица. Подлежи на карантиниране и лечение в дома. Заболялата е контактна по месторабота на последния съобщен случай от Троян. Има 2 контактни лица в семейството, те ще бъдат също карантинирани и изследвани.

Останалите 3 (три) случаи са свързани епидемиологично със семейното огнище от с. Славяни.

Единият от тях е дете на положителен и съобщен случай, ученичка в ОУ „Васил Левски“ Ловеч. Последното посещение в училището е на 25 септември. Детето е под карантина от понеделник след излизане положителния резултат на майката. Съгласно Указание на Министъра на здравеопазването от 30 септември, „при потвърден случай на COVID-19 на ученик, се поставят под карантина учениците от същата паралелка, които са били в контакт със заразеното лице до 2 дни преди появата на клиничните му оплаквания или до 2 дни преди вземането на пробата му за PCR изследване, потвърдило заболяването. Ученици, които не отговарят на поставените условия не се поставят под задължителна карантина“. В конкретния случай и данните от проучването, класът на положителния ученик няма да се поставя под карантина. Чрез директора на училището родителите на съучениците ще бъдат уведомени да наблюдават здравословното състояние на децата си и при най-малки оплаквания да уведомят личния лекар на детето и РЗИ.

Двата случая са на контактни лица по месторабота в Градско ученическо общежитие Ловеч и са служители в административния отдел. При епидемиологичното проучване се установи, че са имали грипоподобни оплаквания, но са били на работа през изминалата седмица. От понеделник са карантинирани като контактни на положително лице.  Контактът им с домуващите ученици не може да се определи като близък и рисков. Издадено е предписание за крайна огнищна дезинфекция в общежитието. В семействата им има по едно контактно лице, което ще се карантинира и изследва.

Към 16,00 часа на 1 октомври общо диагностицираните случаи в област Ловеч са 83, активните случаи са 16, от които 12 на домашна изолация и/или лечение, 4 са хоспитализирани, 65 са оздравелите лица.

Коментари