Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще възкресят Васил Левски за Празника на град Тетевен чрез постановката „Разпитът“ на 31 октомври


Част от тържествената програма по отбелязването на 1-ви ноември – Празник на град Тетевен и 142 г. от Освобождението на града – ще бъде спектакълът „Разпитът“, в който участват обичаните Христо Мутафчиев – Председател на Съюза на артистите в България и Веселин Плачков, изиграл ролята на безсмъртния  революционер Васил Левски в кино лентата „Дякон Левски“.

Община Тетевен има удоволствието да Ви покани в театралния салон на Народно читалище „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен от 18:00 ч. на 31 октомври, за да се пренесем заедно с талантливите актьори във бунтовното време на честта и морала, което макар и обляно в кръв, остави златни страници в Българската народна памет, време, в което Васил Левски и хилядите знайни и незнайни дадоха всичко, което можаха и имаха за Свободата на България.

Спектакълът е изграден на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд и е посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която бе отбелязана през 2017 г. В основата му като драматургичен материал е стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите се точат в продължение на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари 1873 г., а присъдата на Апостола е произнесена на 13-ти януари. В продължение на дни Васил Левски успява да опази имената на своите съмишленици, не се поддава на психологическите атаки, мъчения и изнудвания на разпитващите, а на финала е осъден на смърт чрез обесване.

Коментари