Ход на изпълнение на капиталовата програма на Община Троян


През 2021 г. Община Троян планира необичайно висок ръст на капиталови разходи и на разходи за текущ ремонт. Това създава особено напрежение в работата на общинска администрация. Разчетените разходи за инвестиции от всички източници е 15 млн. 795 хил.лв.  От тях 8 мил. 225 хил.лв. са средствата за капиталови разходи и текущи ремонти, финансирани с целеви и бюджетни средства, като от тях близо 4 млн. за преходни обекти.

Планираните средства за  текущи ремонти са 1 млн. 902 хил.лв., от които основната част са за селата.

Ключови обекти за годината са изграждане на 3-та клетка на ДТБО, приключилото проектиране на новата спортна зала,  предстоящото изграждане на паркинг в кв.303 /зад АИР/ , реконструкцията Център за временно настаняване в с.Дълбок дол, реконструкцията на недостроената поликлиника, в която ще бъдат настанени две нови социални услуги, съпътстваща инфраструктура по изграждане на мост при „Лукойл“ – 81 хил.лв., осветление по ул.“Долно Ливаде“ и др.

Към края на месец август изпълнението на основните строителни обекти е следното:

72% е изпълнението на ремонтите на тротоарната настилки. До момента е положена настилка от тротоарни плочи 1241 м2 , настилка от бетонови павета 32 м2 и асфалтова настилка по тротоари 834 м2. Изградена е нова тротоарна настилка по ул. „Ген. Карцов“, ул. „Васил Левски“, ул. „Минко Радковски“, ул. „Васил Спасов“ и в района на Малкия пазар. В ход е нова обществена поръчка за изпълнение на тротоарни настилки в участъка на новоремонтирания северен вход на стойност 180 000 лв.

Текущият ремонт  на уличната мрежа в града се изпълнява от фирма „Пътприбор“ ООД гр. София. Към настоящия момент  преасфалтираните участъци са 4 573 м2, изкърпени са 2 238 м2 улична настилка. Ремонтни дейности са изпълнени по ул. „Борова“, ул. „Неофит Бозвели“, ул. „34-ти троянски полк“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Васил Левски“, участъци в ЖК „Лъгът“ и локални ремонти на територията на града. Изпълнението на предвидените дейности е около 65 %.

              Ремонтът на улици в населените местана територията на община Троян през 2021 г. се изпълнява по 2 обособени позиции от фирми „Пътприбор“ ООД гр. София и „Пътища“ ООД гр. Велико Търново. До момента са изпълнени дейностите по улиците в населените места, както следва:

  1. От фирма „Пътприбор“ ООД гр. София:
  2. с. Горно Трапе – асфалтирана е ул. „Дочо Гадев“ и част от ул. „Мичо Димитров-Ганди“ на обща стойност – 21 998.57 лв.
  3. с. Терзийско – асфалтирана е част от ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ и част от ул „Христо Ботев“ на обща стойност от 55 000 лв.
  4. с. Балабанско – асфалтирана е част от улица в мах. Габърска и част от улица в мах. Мутевско на обща стойност от 28 000 лв.
  5. с. Шипково – асфалтирана е ул. „Васильов“, ул. „Никола Войновски“ и входа на курортния комплекс на обща стойност 60 000 лв.
  6. Започната е подготовка за асфалтиране на улиците в ТК „Беклемето“.
  7. От фирма „Пътища“ ООД гр. Велико Търново:
  8. с. Дебнево – асфалтирана е ул. „Оборище“ и част от ул. „Кънчо Консулов“ на обща стойност 40 000 лв.; асфалтирана е спортната площадка на ОУ „Иван Вазов“ на стойност 19 000 лв.
  9. с. Белиш – асфалтирана е част от ул. „Нено Даракчиев“ и още две улици без имена на обща стойност 34 000 лв.
  10. с. Врабево – асфалтирана е ул. „Девети септември“ на стойност 40 000 лв.
  11. Започната е подготовка за асфалтиране на улицата в с. Ломец

              Изпълнението на дейностите свързани с ремонт и подготовка за експлоатация при зимни условия на общински и местни пътищана територията на община Троян през 2021 г. също се изпълнява по две обособени позиции от фирми „Пътприбор“ ООД гр. София и „Пътища“ ООД гр. Велико Търново. До момента са изпълнени дейностите по пътищата в населените места, както следва:

  1. От фирма „Пътприбор“ ООД гр. София:
  2. Ремонт на участък от общински път мах. Длъжковска с. Горно Трапе на стойност 24 998.60 лв.
  3. Ремонт на участък от общински път с. Горно Трапе на стойност 11 999.56 лв.
  4. Ремонт на участък от общински път с. Терзийско на стойност 30 000 лв.
  5. Ремонт на участък от общински път с. Балабанско и ремонт на водосток на стойност 15 000 лв.
  6. От фирма „Пътища“ ООД гр. Велико Търново:
  7. Неотложен ремонт на общински път с. Орешак – Троянски манастир – с. Черни Осъм

Един от големите обекти, които Община Троян изпълнява през настоящата година, е  Изграждане на трета клетка на Регионално депо за неопасни отпадъци Троян – Априлци – етапно строителство в имот с идентификатор 73198.5.25 по КККР на гр. Троян: Етап 2 – Изграждане на трета клетка, на стойност 2 281 131 лв. Изпълнител на обекта е СТРОЙМОНТАЖИ ООД гр. Пазарджик. Строителството на обекта е изпълнено на 60%. Очаква се обекта да бъде завършен предсрочно до края на годината.

            В сектор В и К, изпълнението на дейностите е както следва:

  • Реконструкция канализация по улица „Асен и Петър“

Има проведена обществена поръчка за инженеринг и сключен договор с фирма „СТАРС“ ЕООД на стойност 23 976  лева и изготвен работен проект. В момента се отстраняват забележките по проекта. Предстои съгласуването му и започване на СМР. Сключен е договор за упражняване на строителен надзор.

  • Водоснабдяване на част от улица „Стою Комитата“

Проведена е обществена поръчка за избор на изпълнител, има избран такъв и се изчаква решението да влезе в сила. Стойността за обекта е 33 000 лева.  Предстои сключване на договор след 1-ви септември. Сключен е договор за упражняване на строителен надзор.

  • Почистване на речните корита

Проведена е обществена поръчка, има избран изпълнител. Заложените средства са в размер на 80 000 лева. Предстои сключване на договор.

Коментари