Хакерът Кристиян в таен чат с шефа си Иван Тодоров: Тая вечер НАП заминава!


4 тома допълнителни доказателства представи специализираната прокуратура срещу шефа на „ТАД груп“ Иван Тодоров. Обвинителите поискаха делото да бъде гледано при закрити врата, защото доказателствата съдържат информация за задължения на лица и фирми към застрахователи и банки, стана ясно по време на заседанието в спецсъда, на което бе разгледана мярката на Тодоров и той бе оставен в ареста.

Адвокатът на обвиняемия Ина Лулчева категорично обори това искане, като посочи, че не се съдържа класифицирана информация или държавна тайна, а прокуратурата сама е разпространила преди дни справки и доказателства по делото. Както ПИК съобщи, тя поиска да бъде разпитан служителят на фирма „ТАД груп“ и обвинен за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, който сам да каже подбуждал ли го е някой да пробие сайта на НАП и да разпространи информацията.

Искането беше отхвърлено, както и това делото да бъде гледано при закрити врата. Като ново доказателство прокуратурата цитира експертна справка, направена на 6 август от чат в Telegram между Иван Тодоров и Кристиян Бойков. В нея Бойков казвал на шефа си: „Тая вечер НАП заминава“.

Ударената информация от сайта на приходната агенция е била качена на сайт за анонимно споделяне. Всички, на които е била дадена паролата, която е била „България“, са могли да видят информацията. Друго доказателство е иззет мобилен телефон, в който е била открита информация с лични данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи.

От иззет лаптоп пък се вижда, че е правен опит да бъде хакнат сайтът на Агенция „Митници“. Като свидетели са разпитани служители на фирмата и пострадали от нея. Свидетелят Ахметов, който е работил в „ТАД груп“, твърдял, че Бойков споменал, че ще хакне НАП. Той казал още, че тримата обвиняеми – Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали много близки отношения, често излизали на терасата на офиса и си говорили тайно. Същото потвърдили и свидетелите Митев и Иван Петров. Тодоров предлагал да се тестват за сигурност сайтове на фирми без знанието на собствениците. Такива показания са дали пострадалите от две фирми – „Нет инфо“ и „Динамо България“.

Апелативният специализиран съд реши да остави в ареста собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров. Той е опасен за обществото, посочи съдът. Паричната гаранция е отменена.

Коментари